Бъдещето на газов хъб „Балкан“ е добро – в рамките на 110 дни ще се предоставят окончателните резултати от предпроектното проучване. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“. „Знаете, че вчера след проведена обществена поръчка беше подписан договорът за извършване на предпроектното проучване за газово-разпределителния център на територията на България. Спомняте си, че Европейската комисия ни предостави финансиране, за да направим това предпроектно проучване. Консорциумът, който спечели, включва в себе си едни от най-добрите проектанти, експерти в тази област. В рамките на следващите 40 календарни дни трябва да разполагаме с междинните резултати. В рамките на 110 дни трябва да бъдат предоставени окончателните резултати от предпроектното проучване“, каза Петкова.
газов хъб графика
Министърът на енергетиката заяви, че това е добър проект, който се подкрепя от Европейската комисия и припомни, че той е разработен съвместно с Главна дирекция „Енергетика“ към Комисията. Според нея проектът за газов хъб „Балкан“ ще допринесе за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще помогне цената на газа да бъде конкурентна.
АЕЦ Белене
За проекта „Белене“, Петкова посочи, че той трябва да бъде реализиран на пазарен принцип. Министърът припомни, че миналата седмица Европейската инвестиционна банка е изявила интерес да финансира изграждането на централата. По думите ѝ, за да се стигне до конкретни разговори, трябва да бъдат направени конкретните анализи и проучвания, каквито парламентът ѝ е възложил. „От средата на февруари има сериозен интерес към проекта АЕЦ „Белене“ от страна най-голямата държавна ядрена компания в Китай „Си Ен Си“, каза Теменужка Петкова. Тя уточни, че китайската компания е депозирала писмо до Националната електрическа компания, в което заявява, че проявява интерес към този проект.
АЕЦ "Белене"
Теменужка Петкова допълни, че стриктно ще бъде изпълнено решението на Народното събрание от 2 март и в изискания срок ще бъдат представени на парламента различните варианти и предложения за най-рационално използване на оборудването за АЕЦ „Белене“. Тя съобщи, че и депозираното писмо от страна на китайската компания ще бъде включено в предложението за решението. „Готвим такова предложение. В министерството вече е създадена работна група. В нея са включени експерти от БЕХ, НЕК, ДП „Радиоактивни отпадъци“, АЕЦ „Козлодуй“ и експертите от министерството, така че да можем в рамките на срока, който парламентът определи, да направим тези предложения и на база на анализите, които ще бъдат изготвени, да се върви напред“, добави Петкова.


Share Follow

Leave A Reply