Аз съм за България да поддържа добри отношения със съседите си, включително с Турция, но на базата на равнопоставеност и взаимно уважение. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с предстоящата среща в България между ЕС и Турция, предаде Агенция „Фокус“. Попитан какъв според него ще е резултатът от срещата, Каракачанов поясни, че примерът Борисов има дипломатическия опит да я проведе, както трябва.
турция, ес знамена
„Срещата като инициатива е добра“, поясни вицепремиерът. „Както виждате България не само като в ролята си на европредседателстващ играе своята роля на Балканите. Има проблеми в отношенията между нашия съсед Турция и ЕС. Винаги съм смятал, че България може да бъде много по-сериозен и активен фактор за решаване на проблемите. Именно това е стремежът на правителството и в лицето на премиера, който организира тази среща. Европа многократно недоволстваше от факта, че от Турция идваха големите вълни от нелегални мигранти“, коментира още Каракачанов.

Красимир Катакачанов

Красимир Катакачанов

Във връзка с позицията на ВМРО за деца в детска градина в Момчилград, които играят на турска песен, Каракачанов коментира: „Истината е, че ако се вгледате внимателно и направите разследвания в тези райони, ще видите, че част от подобни заведения – учебни и детски градини се финансират от чужди държави, от разни фондации. Там вместо да възпитаваш децата в някакви ценности, се възпитават само и единствено на базата на една единствена религия“, коментира Каракачанов. Той посочи, че интеграцията на онази част от населението на България, чийто майчин език не е български, става с усилено изучаване на официалния език в държавата. „Ако някой мисли да се интегрира към чужда държава или тези деца да ги подготвят за имигранти в чужда държава – не го разбирам това като логика“, посочи Каракачанов.


Share Follow

Leave A Reply