Иран, Русия и Турция са настроени да продължат сътрудничеството си в усилията за тотална ликвидация на терористичната групировка „Ислямска държава“ и другите терористи в Сирия, се казва в съвместното заявление на иранския, турския и руския президенти Хасан Роухани, Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин, предава РИА Новости. „Президентите потвърдиха своята решимост да продължат сътрудничеството за окончателната ликвидация на „Ислямска държава“, „Джебхат ан Нусра и другите индивиди и групировки, свързани с „Ал Кайда“ или „Ислямска държава““, се казва в заявлението, публикувано на сайта на иранския президент.

снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в сряда, че териториалният интегритет на Сирия зависи от това, дали ще бъдат разгромени всички терористични групи, предава Anadolu Agency. В турската столица Анкара се проведе тристранна среща за Сирия с участието на турския, руския и иранския президенти – Ердоган, Владимир Путин и Хасан Роухани. В хода на взаимната пресконференция след разговорите между лидерите, Ердоган заяви, че Турция изпълнява ангажиментите си за зоните на деескалация с необходимата сериозност. Той разкри, че тримата са се разбрали за стъпки, които ще бъдат предприети в близките дни, за да се разреши сирийската криза.
снимка: EPA/BGNES

снимка: EPA/BGNES

„Основната цел на тристранната среща е да възстанови една Сирия, в която ще възтържествува мира“, добави турският президент. Ердоган бе категоричен, че: „Турция няма да спре, докато всички региони под контрола на ПКК (Работническата партия на Кюрдистан)/ ОНС (сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“), включително Манбидж, не бъдат освободени. „Ние никога няма да позволим нито Сирия, нито някой от нашите региони да бъде атакуван от терористически групи“, каза Ердоган. Освен това той изрази готовност да предприеме общи действия с Русия и Иран за освобождението и изграждането на мирна обстановка за гражданите на сирийския град Тал Рифаат, като добави, че очаква от международната общност да подкрепи политическото решение за сирийската криза.


Share Follow

Leave A Reply