Седмица след Великден православната църква почита паметта на свети Тома. Томина неделя, както е популярен още празникът, слага край и на великденския празничен цикъл. Апостол Тома е един от 12-те ученици на Христос. Той остава разпознаваем сред хората с прозвището Тома Неверни.

апостол тома

Според евангелието, след като мълвата за изчезналото тяло на Иисус Христос се разнесла, само апостол Тома не повярвал в чудото на Възкресение и поискал лично да се убеди. Неверният апостол пожелал да пипне раните от гвоздеите на Иисус, за да повярва. Църковните писания разказват, че на осмия ден след възкресението си, Христос отишъл при Тома и му казал: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали.“ След като Тома се уверил в чудото, той паднал на колене пред Христос и го помолил за прошка. От този момент идва и названието на апостол Тома, като Тома Неверни.

Иисус Христос

Апостол Тома обаче не е известен само с история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици. Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.


Share Follow

Leave A Reply