„Моят призив е – по-малко оръжия, повече диалог“, заяви президентът Румен Радев по време на днешната си лекция в УНСС в отговор на въпрос на студент за операцията на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. „Политиците на всички участващи страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби, друга техника, за да реализират своите политически амбиции. Трябва да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора – с техните емоции и страхове. Само едно изтърваване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък“, посочи президентът.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той коментира, че за успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. „Специално за тази операция – военен ефект – пренебрежим; финансов ефект – минус половин милиард долара; политически ефект – предимно вътрешен за държавите, които нанесоха удара. Но според мен основният ефект беше върху ООН. Тази операция доказва, че ООН е все по-често пренебрегвана, а никой не може да я замести засега. Това увеличава риска за света вместо да го намалява“, коментира Румен Радев.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По-късно пред журналисти Румен Радев отговори отрицателно на въпрос беше ли съгласувана с него позицията на българското правителство по отношение на извършените въздушни удари по цели в Сирия и дали сме знаели предварително от нашите партньори, участвали в нея. „Служба „Военна информация“, ДАР свършиха своята работа, те успяха все пак да информират най-вече и за нашите граждани, които се намират в тази държава“, посочи Румен Радев.

снимка: AP/Shutterstock

снимка: AP/Shutterstock

Попитан дали правителствената позиция е трябвало да бъде съгласувана с него, президентът коментира, че това е въпрос на процедури на комуникация и добави, че е винаги отворен за комуникация и диалог. „Вие си направете изводите, в случая не става въпрос за доверие“, коментира президентът в отговор на въпрос дали това, че партньорите ни не са ни уведомили, означава, че ни нямат доверие. „Според мен това ясно показва коя държава с какъв военен капацитет разполага“, добави Румен Радев.

снимка: БГНЕС

КСНС, снимка: БГНЕС

„Националната сигурност винаги е актуален проблем, особено във все по-влошаващата се среда за сигурност“, подчерта Радев. На въпрос какви мерки ще разглежда Консултативният съвет за национална сигурност на 18 април във връзка със ситуацията в Близкия изток, президентът Радев посочи, че ще се дискутира средата за сигурност, и в Сирия, в глобален план, както и на Балканите – в регионален, както и какво правят съседите ни, какви модернизационни програми разгръщат, какви разходи дават за въоръжение, за какво се готвят. „Ще се обсъжда и какво правим ние като модернизационни програми и належащи мерки. Колективната система за сигурност в НАТО, колективната отбрана не неглижира изграждането на наш собствен отбранителен капацитет, а го налага“, напомни президентът.

Румен Радев, Владимир Путин

Президентът Радев беше попитан, предвид втвърдяващата се позиция на ЕС и НАТО по отношение на случая „Скрипал“, на използването на химическо оръжие в Сирия, дали смята, че точно сега е моментът да се организира негово посещение в Русия, на което той отговори, че българският културен, световен и цивилизационен принос не може да става залог на политическо противопоставяне. „Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога, трябва да търсим общите интереси в борбата срещу тероризма, в това как да снижаваме това напрежение. В тази връзка мисля, че диалогът и каналите за него трябва да бъдат запазени“, добави държавният глава. Той поясни, че точни дати за негова визита в Москва се уточняват, но засега става въпрос за 21 и 22 май.


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Захариева: Позиция ни за Сирия отразява позицията на 28-те държави членки на ЕС (видео) (обновена)

Leave A Reply