„Химическите атаки са военно престъпление. В позицията на президента не фигурираха никъде текстове, които да кореспондират с позицията на ЕС и на НАТО. Фигурираха текстове от позицията на Русия, която беше изразявана в публичното пространство“, каза пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос точно кой текст го притеснява в първоначалния вариант на позицията след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който се проведе вчера.

BX9O8651

„Обществото се въвежда в заблуждение, че едва ли не САЩ, Великобритания и Франция са направили тази атака само и единствено за да могат действително да атакуват обекти и да ескалират напрежението на място“, посочи той. „Трябва да бъдем солидарни с всяка една стъпка и действие, което ограничава възможността на подобни режими да използват химически атаки срещу своя народ“, заяви Цветан Цветанов. „Ако бяхме излезли с подобна позиция от президентската институция, това би могло да създаде напрежение“, коментира той.

Румен Радев

„Някой отвори ли тъмнината в изградената мрежа за финансиране на президентската кампания на Радев“, попита Цветанов. „Финансирането на президентската кампания може би трябва да се включи в дебата за субсидиите на политическите партии и на кампаниите“, посочи той. Попитан защо държавата не разследва финансирането на кампания на президента, Цветан Цветанов коментира: „Разбира се, че държавата трябва да се намеси. Когато има табу, един президент не осветлява начина, по който е станал президент“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„С координираните действия между БСП и президентската институция, всички тези послания, коментари и изказвания през последните година и няколко месеца, нямаме необходимото доверие пред евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент“, каза още Цветанов. В отговор на въпрос премиерът притеснен ли е от позициите на президента, Цветан Цветанов посочи: „При поднасянето на черновата на становище на КСНС спонтанната реакция, която имахме с Екатерина Захариева, беше подкрепена и от премиера“. „На КСНС за пореден път, въпреки различията ни с ДПС, Мустафа Карадайъ показа истинска евроатлантическа подкрепа за действията на правителството и политиката на държавата“, посочи Цветан Цветанов.


Share Follow

Leave A Reply