Министерство на младежта и спорта (ММС) приветства и подкрепя напълно инициативата на Прокуратурата на Република България и на главния прокурор Сотир Цацаров за създаване на междуведомствена група за превенция на манипулациите и корупцията в спорта, под ръководството на Върховна касационна прокуратура. Това се казва в писмен отговор от министъра на младежта и спорта до главния прокурор Сотир Цацаров.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Повод за инициативата е постъпилото в Прокуратурата писмо от Секретаря на Дирекция „Човешко достойнство и равенство“, Сектор „Спортни конвенции към Съвета на Европа за необходимост и предоставяне на тематичен доклад в рамките на Конвенцията от Маколин относно манипулиране на спортните състезания за мерките, предприети от правораздавателните органи в България при противодействие на деяния, съдържащи характеристики на измама и корупция в спорта. Целта на създаването на бъдещата междуведомствена работната група е съобразно изискванията на Конвенцията от Маколин да се създаде вътрешно-национално сътрудничество за създаване на възможност за навременен обмен на информация.

пари подкуп корупция

В отговора си на писмото ММС потвърждава участието си в работната група, която ще бъде категоричен пример за институционалната воля за противодействие на деяния, съдържащи характеристика на измама и корупция в спорта. „Категорично подкрепяме извода, направен от Прокуратурата, че има необходимост от координиран обмен на информация за допуснати нарушения в сферата на спортните залагания, на осъществени манипулации в спортните състезания по отношение на резултатите от тях и др. Заставаме зад становището, че корупцията изисква предприемането на ефективни мерки с цел предотвратяване, разкриване и разследване на деянията, охарактеризирани като измама и корупция в спорта“, се казва в текста.

Красен Кралев снимка: БГНЕС

Красен Кралев
снимка: БГНЕС

В отговора си до Сотир Цацаров спортният министър дава за пример организирания от ММС международен форум във Варна, чиято цел бе именно създаването на Национална платформа за борба с манипулирането на спортните състезания. Лектори на форума бяха представители на международни институции, борещи се с корупцията в спорта, като Интерпол, Европол и ООН, както и организацията Спортрадар – световен лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание. От българска страна участваха представители на МВР, Министерство на правосъдието, Комисия по хазарта, БОК и БФС.

DSC_2697

„Вашата инициатива е незабавен отговор на необходимостта от създаване на допълнителна прецизност в българското законодателство в частта, отнасяща се до престъпленията в спорта. Убеден съм, че чрез предстоящата си съвместна дейност в тази посока ще постигнем максимална ефективност, включително чрез обмяна на добри практики и идеи за начините, по които работи системата за борба с корупцията в спорта в други държави“, заявява още Красен Кралев.


Share Follow

Leave A Reply