Министерството на енергетиката, съвместно с „Мини Марица-изток“ ЕАД, ще търсят възможности за оптимизиране на дейностите в дружеството. Това е един от изводите след днешното посещение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в предприятието и разговорите й с работещи там, съобщиха от пресцентъра на министерството.
"Мини Марица-изток"
По време на днешната визита стана ясно, че „Минпроект“ ще изготви анализ за актуалното състояние на „Мини Марица-изток“, въз основа на който ще се търси възможност за допълнително оптимизиране на дейностите, включително и за ръст на инвестициите в техника. Пред работниците от рудник „Трояново-Север“ Петкова бе категорична, че решения могат да се търсят единствено в режим на откровен диалог. Тя припомни предизвикателствата пред енергийната система на страната през зимата на 2017 г. и изрази задоволство от работата на мините и на комплекса „Марица изток“ при онези тежки условия.
news-2586-4184
„Миньорите са гръбнакът на енергийната система на България и ви благодаря за вашия професионализъм и отговорна работа“, подчерта енергийният министър. Тя припомни, че работните заплати в дружеството са увеличени от началото на годината, приходите през 2017 г. бележат ръст с 56 млн. лв. и дружеството отбелязва печалба в размер на 7 млн. лв. Според министър Петкова това е доказателство, че компанията се развива успешно и стабилно. В рамките на визитата си в дружеството енергийният министър разгледа обновени и нерехабилитирани багери и увери миньорите, че изпълнението на дейностите по модернизация на техниката ще продължи.
миньори
„Добрата новина е, че „Мини Марица-изток“ имат положителен финансов резултат тази година, правим всичко възможно, за да бъдат подобрени условията на труд“, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „С колегите от двата синдиката имаме много добър диалог. През последните три години смея да твърдя, че в рамките на един конструктивен диалог сме успявали да решим много от въпросите, които са стояли на дневен ред. Ще припомня, че в края на 2014 г. целият сектор „Енергетика“ беше в тежко финансово състояние. Тогава с колегите от двата синдиката успяхме в рамките на един конструктивен диалог, със съдействието БЕХ, колегите от дружествата в енергетиката, конкретно с г-н Андонов, с ръководството на Мините, успяхме да се справим с тази ситуация. Смея да твърдя, че стъпка по стъпка вървим напред и нещата се оптимизират“, обясни Петкова и допълни, че има още много какво да се направи в сектора.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Идеята на колегите от синдикатите беше именно днес да направим една такава проверка на място, за да могат те да покажат условията, при които работят колегите, да видим техниката. Коментирахме с г-н Манолов, че има багер, който е от 1960 г. Наред с това трябва да се отчете и фактът, че има и рехабилитирани багери, нови техника. Непрекъснато се работи в тази посока. В момента е в ход обществена поръчка за рехабилитация на 5 багера, в размер на 85 млн. лв.“, добави тя. „Правим всичко, което е възможно и по силите ни, за да бъдат подобрени условията на труд, за да бъде производството по-ефикасно. Разбира се, когато назад във времето има процеси, които са забавяни много е трудно да се навакса за година, две или три. Добрата новина е, че Мините имат положителен финансов резултат тази година, приходите са се увеличили 2017 г. спрямо 2016 г. с 56 млн. лв.“, добави енергийният министър Теменужка Петкова.


Share Follow

Leave A Reply