Най-голямата опозиционна партия в Турция – Народнорепубликанската – издигна кандидатурата на заместник-председателя си Мухарем Индже за предсрочните избори за президент. Така той ще се изправи в директна битка с настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган на вота на 24 юни. Решението на кемалистите беше взето с мнозинство на закрито заседание на парламентарната група на НРП в Анкара, в което участваха 110 народни представители.
Мухарем Индже
53-годишният бивш преподавател по физика Мухарем Индже заяви, че ще бъде президент на всички турци. Депресиращото време ще приключи на 24 юни, обяви той пред хиляди привърженици на опозицията в Анкара. Индже е един от най-енергичните говорители на опозицията в парламента. Той е възприеман като кандидат, който може да противостои на твърдата реторика на Ердоган, и същевременно може да получи подкрепа и от по-консервативни избиратели.
Ердоган
Същевременно кандидатурата на Ердоган за президентските избори бе внесена във Висшата избирателна комисия на Турция от премиера Билани Йълдъръм и лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бехчели. ПСР и националистите имат подписано коалиционно споразумение за общо явяване на изборите.
турция, избори, гласуване
От Висшата избирателна комисия обявиха имената и на останалите кандидати, чиито документи са изрядни и са успели да съберат 100 000 подписа. Това са Догу Перинчек, лидер на лявонационалистическата партия „Ватан“, Мерал Акшенер, председател на „Добрата партия“, която се отцепи от националистите на Бехчели, Темел Карамоллаоглу, лидер на „Партия на щастието“, и Ведждет Йоз от малката дясноцентристка „Партия на справедливостта“.


Share Follow

Leave A Reply