В събота (05.05) ще се проведе неформална среща на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Форумът е част от официалния календар на българското председателство на Съвета на ЕС и негов домакин е министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
председателство, България, Съвет на ЕС, лого
Във фокуса на дискусиите ще бъдат въпроси, свързани с ключови дейности на Европейската агенция по отбрана, постоянното структурирано сътрудничество, плана за действие по военната мобилност и перспективите пред операциите по управление на кризи. В рамките на срещата ще се проведе заседание на Европейската агенция по отбрана.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Освен министри на отбраната на страните-членки на ЕС, в срещата ще участват представители на ООН, НАТО, Европейската комисия, Военния комитет на ЕС, Военния секретариат на ЕС и други институции на съюза. В края на работните сесии министърът на отбраната Красимир Каракачанов и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще дадат пресконференция.


Share Follow

Leave A Reply