„Полагаме всички усилия и каквото имаме като връзки за нашия алпинист Боян Петров“, каза министър-председателят Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание. „В пълна комуникация сме с институциите. Каквото имаме като връзки, всичко сме заложили и дано да го намерим жив и здрав. С нашите двама консули непрекъснато натискаме и Пекин, но това е една изключително тежка планина“, обясни той.

министерски съвет, заседание

Министърът на външните работи Екатерина Захариева уточни, че едва преди 15 минути, след десетки телефонни позванявания е поискан хеликоптер. Изпратени са шестима професионални спасители, които въпреки лошото време стоят горе, за да могат да тръгнат към Лагер 2. „Когато времето позволи, ще тръгне и хеликоптерът“, заяви Захариева.

Има разрешение от китайска страна за излитане на хеликоптер, който да участва в спасяването на Боян Петров. Това стана ясно на днешното заседание на Министерски съвет. Очаква се помощ и от военните в Китай. Хеликоптерът може да достигне максимална височина от 6100 метра, предаде Нова телевизия.

Теодора

Борисов коментира и случая с онкоболната Теодора. „Направихме и всичко, каквото е възможно и за тази наша сънародничка да се върне в България. Беше трудно, но дай Боже вече да се лекува така, както казва медицината“, каза премиерът.


Share Follow

Leave A Reply