Съветът на ЕС по общи въпроси ще обсъди днес хода на преговорите по напускането на Великобритания. Преди началото на заседанието вицепремиерът Екатерина Захариева изрази надежда въпросът да може да залегне в дневния ред на Европейския съвет следващия месец.

Съвет на ЕС

Тя добави, че зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс ще запознае министрите с хода на процедурата за задействането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Полша. В края на миналата година ЕК предложи Полша да бъде лишена от право на глас при обсъждането и приемането на общностните решения заради постоянно неспазване на правото на ЕС. През февруари комисията отчете положителна промяна с предприетите смени в състава на полското правителство.

снимка: Growth Development Associates

снимка: Growth Development Associates

По повод предложението на ЕК за следващия многогодишен бюджет днес Захариева изрази очакването преговорите да не бъдат лесни. По нейните думи бюджетът ще осигури стабилност и сигурност за Европа. В началото на месеца ЕК представи предложение, според което средствата за земеделие и сближаване ще бъдат намалени, но разходите за отбрана и охрана на границите до 2027 г. ще се повишат.


Share Follow

Leave A Reply