Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена, съобщиха от екипа му. Днес в издирването под връх Шиша Пангма трябваше да се включи и хеликоптер.

„Днес направихме още един полет – искахме да се уверим с очите си още веднъж – стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер, като се оглеждахме от всички страни. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено“, написа във Фейсбук Кирил Петков от екипа на нашия алпинист.“

Боян Петров

„Специално искаме да благодарим на десетимата приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!“, посочва още Кирил Петков.

Алпинистът Боян Петров беше в неизвестност от 3 май. На 7 май в България пристигна информация, че посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че българският алпинист Боян Петров е в неизвестност от 3 май 2018 г. По-късно от изказване на Радослава Ненова – жената на Боян Петров сподели, че никой не го е чувал или виждал от 29 април.

Боян Петров

Боян участва в експедиция в Хималаите заедно с още 10 души -1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход.

Поклон пред паметта му!


Share Follow

Leave A Reply