С приетата вчера политическа декларация процесът на интеграция на Западните Балкани стана дългосрочен приоритет, е заявила министърът за Българското председателство Лиляна Павлова на откриването на конференцията на Виенския икономически форум, която се провежда в НДК днес и е едно от серията събития, съпътстващи Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Това съобщиха от Дирекция „Комуникация и пресцентър“ на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Сега трябва да направим така, че Софийският дневен ред, около който се обединиха европейските лидери, да стане реалност, е отбелязала Павлова. Според нея сега е времето да направим бързо нашите стъпки към правовата държава, цифровизацията, върховенството на закона, доброто управление, свободните медии и да включим бизнеса и инвеститорите.

Хората на Балканите са можещи и знаещи, трябва им само малко самочувствие, за да успяваме и вървим напред, е посочила тя. По думите й политическата декларация трябва да продължи с прагматичното й измерение в полза на хората и с началото на диалога на Балканите“, каза още министър Павлова, която е участвала в дискусията „Софийски разговори 2018“, събитие в рамките на Българското председателство под мотото „Политиката среща икономиката“, организирана от Виенския икономически форум в НДК днес.
Начало на „Софийски Разговори 2018“ е дал министър-председателят Бойко Борисов, а сред участниците в дискусията са премиерите от Западните Балкани – Ана Бърнабич, Еди Рама, Рамуш Харадинай, Зоран Заев, Душко Маркович. 1526631617EZaharieva5

Събитието в рамките на Българското председателство се провежда под мотото „Политиката среща икономиката“. Този форум цели в рамките на „Софийски Разговори 2018“ да улесни директната обмяна на мнения между демократично избраните лидери на държавите от Западните Балкани и високопоставени представители на регионалната и международна икономика. Тази среща дава възможност за провеждането на прагматична дискусия за регионално сътрудничество, посочват от Министерството за Българското председателство.


Share Follow

Leave A Reply