Всяка една от четири българки е или ще бъде подложена на домашен тормоз. Това се посочва в данни, изнесени от агенцията на ЕС за основните права, по време на инициативата „Извърви километър в нейните обувки“, когато мъже обуват обувки с токчета.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

От там става ясно още, че в световен мащаб жертва на насилие става всяка първа от три жени. За миналата година са били издадени над 2400 заповеди за защита от съдилищата в България. Това означава, че всяка година поне 2400 души са засегнати от този тип насилие.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

В инициативата „Извърви километър в нейните обувки“ се включиха над 30 мъже, които обуха обувки с висок ток. „Аз ги обувам днес, за да окажа солидарност с жените, които срещат дискриминация на работното място, а и защото тази година много зачестиха случаите на домашно насилие над жените“, каза Андреа Драгов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По време на събитието стана ясно още, че на две седмици организаторите получават информация и за убити жени, вследствие на насилие от мъже, затова всички организатори и участници заявиха, че е време да се сложи край на насилието над жените.

 


Share Follow

Leave A Reply