„Ние успяхме да убедим всички, че това е една важна среща за Европейския съюз, а не само за Западните Балкани. По инициатива на България Европейският съвет оповести стратегия за Западните Балкани с ясни ангажимент по въпроса за сигурността“, заяви външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия след историческата Среща на върха в София. По думите на Захариева разликата между 2003 и 2018 г. е, че нито една страните от Западните Балкани не беше член на ЕС и нито една страна не беше с ясен статут на член в ЕС.

западни балакни, борисов

„Ако не си подготвен в сферата на инфраструктура, институциите и икономиката, е доста стресиращо“, изтъкна тя и допълни, че страните членки на ЕС са доста предпазливи да поемат ангажименти за дати. На въпрос готова ли е Европа да поеме тежестта на такова разширяване към Западните Балкани, Зархариева сподели, че ако Европа не е готова утре, това дали ще бъде готова през 2025 г. ще зависи от страните.

42121987582_17262acf38_o

„Това означава, че този процес има пет критерия, които трябва да се изпълнят. След като се изпълнят тези критерии, трябва да има ясен ангажимент на страните от Западните Балкани и тези, които искат да се присъединят, и чак тогава се случва членството. През това време Европа трябва да се реформира“, изтъкна външният министър.

Заев

На въпрос дали с Илинденска Македония ли ще граничим, тя заяви, че не знае дали това ще бъде новото име на Македония. „Ако това име е предложено от премиера на Македония Зоран Заев, значи те признават общата история“, посочи Захариева.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Запитана ще успеем ли да наложим нашето виждане по отношение на превозвачите, Захарива отбеляза, че вместо да се обединим заедно, ние започнахме смешни и абсурдни критики. „Да се говори, че българският премиер и българското правителство са пропуснали този въпрос по време на срещата на върха, е абсурдно“, констатира Захариева.


Share Follow

Leave A Reply