„Да имаме обща национална политика за сънародниците ни в чужбина, в интерес на България, в интерес на всички нас – това е голямата ни цел“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с представители на българските дружества в Словакия. „Убедена съм, че трябва да работим заедно със сънародниците ни тук, за да постигнем резултати“, отбеляза Илияна Йотова.

1

Вицепрезидентът представи пред събралите се в посолството ни в Братислава българи идеята за създаване на български езиков институт по примера на Институт „Сервантес“ или „Гьоте институт“, за да може „да се разпростира и изучава нашата култура и език във всички краища на света“. Илияна Йотова сподели, че е провела срещи с представителите на институциите, ангажирани с тази тема. Продължава и работата по създаването на интернет платформа, която да бъде връзката между българите ни зад граница с родината, а и помежду им. Идеята среща широко одобрение сред българските общности в чужбина.

2

По официални данни около 2 хил. български граждани пребивават на територията на Словашката република. Тази цифра не включва лицата с двойно гражданство, както и тези с българско самосъзнание, които нямат българско гражданство. По оценки на българското посолство в Братислава към този брой трябва да се прибавят още поне 2 хил. души. Българите в Словашката република са със статут на национално малцинство.


Share Follow

Leave A Reply