Благодаря за предложената помощ от руското посолство [в Лондон]. Но в момента не желая да се възползвам от услугите им.“ Това заявява Юлия Скрипал в първата си среща с медии след покушениято срещу нея и баща ѝ Сергей Скрипал на 4 март във Великобритания. Ексклузивният разговор е с Ройтерс и в репортажа се описва, че рускинята е казала пред камера няколко изречения, а останалото е изявление на руски и английски, подписано собственоръчно от нея пред журналистите на агенцията. Контактът с Ройтерс е осъществен с помощта на британската полиция. Юлия Скрипал живее на място в Лондон, тайно за широката публика, и под засилена охрана.

„Здравейте, казвам се Юлия Скрипал. Пристигнах във Великобритания на 3 март, за да видя баща си, нещо, което съм правила и преди. След 20 дни в кома се събудих и научих, че може да сме били отровени. Все още не мога да осмисля факта, че е посегнато на живота и на двама ни по такъв начин. Фактът, че е бил използван нервнопаралитичен агент, е шокиращ. Имахме късмет да оцелеем при този опит за убийство. Не искам да разкривам детайли, но клиничното лечение беше инвазивно, болезнено и депресиращо. Възстановяването ни беше бавно и особено болезнено. Бях изписана от болницата на 9 април и продължавам да се лекувам, но мога да кажа, че животът ми изцяло се преобърна. Моля всеки да уважава личната ми неприкосновеност и тази на баща ми. Нуждаем се от време за пълно възстановяване и да осъзнаем какво ни бе причинено. Не искам да се възползвам от каквато и да било помощ или подкрепа от Руската федерация. Искам да повторя още веднъж, че не сме упълномощавали никого да говори от наше име.“

Сергей и Юлия Скрипал

Юлия заявява още, че се надява един ден да се върне в родината си. Младата жена прекара в кома в продължение на 20 дни в болницата в Солсбъри, където бе открита в безсъзнание в централен парк заедно с баща си, предал на британското разузнаване десетки агенти на Русия. Британските власти смятат, че двамата Скрипал са били отровени с веществото Новичок, смъртоносна група нервнопаралитични агенти, разработена от армията на бившия Съветски съюз през 70-те и 80-те години на миналия век. Тереза Мей обвини Русия за опита за убийство на бившия двоен агент и дъщеря му. Съюзниците ѝ в Европа и САЩ се солидаризираха с позицията на Великобритания и изгониха най-големия брой руски дипломати, предполагаеми шпиони, от разгара на Студената война насам. Русия също отговори с експулсиране на западни дипломати.


Share Follow

Leave A Reply