Започна аудиенцията на Бойко Борисов при папа Франциск. Българската делегация беше посрещната с военни почести от префекта на папския дом Георг Генсвайн. Бойко Борисов и папа Франциск разговаряха близо половин час на четири очи. Това е втората среща във Ватикана на българския премиер след посещението му през 2015-та година.

Срещата започна в 10.30 часа италианско време. Борисов представи на папата българската делегация по повод 24 май, която включва представители на духовността, академичната обшност и културни дейци.

снимка: Фейсбук

снимка: Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България.
„България работи неуморно по време на председателство за интеграция на държавите от Западните Балкани и за мирен диалог в региона“, е заявил Борисов пред главата на Римокатолическата църква.
Борисов уточни, че са необходими поне пет месеца за подготовката на едно такова посещение на папа Франциск. Премиерът е изразил почитанията на българския народ към папата и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни.
Бойко Борисов, папа Франциск

Бойко Борисов, папа Франциск

Папата е казал на Борисов, че е много твърдоглав.“ Вие сте много твърдоглав с вашите покани“, били думите му към Борисов. Премиерът го е поканил да дойде до края на годината. По дипломатически път ще бъде уточнена датата. Няколко пъти Борисов казал на папа Франциск: “Молете се за България, молете се за Балканите“.

Папата е обещал до следващата година да посети България, Румъния или друга балканска държава.

Бойко Борисов, папа Франциск

Бойко Борисов, папа Франциск

Българската делегация е връчи три подаръка на главата на Римокатолическата църква. Това са копие на уникалното четвероевангелие на Иван Александър, картина на художника Павел Митков и 33 маслодайни рози от Казанлъшко. Евангелието е изработено през 1355 г. Картината на Митков е изображение на Св. Иван Рилски пред пещерата му. А маслодайните рози ще бъдат засадени в Рим.

Бойко Борисов, Ватикана

Бойко Борисов, Ватикана, снимка: Фейсбук

Българската делегация е в Италия още от вчера, когато по повод 24 май за първи път България и Македония, водени от премиерите на двете страни, се поклониха заедно на гроба на свети Кирил.


Share Follow

Leave A Reply