„Основната цел на посещението ми в Руската федерация беше да възстановя доверието след десет години липса на диалог на най-високо равнище, три загробени стратегически проекта и силната обремененост от разрушителни политически декларации. Работа на правителството е да се ангажира с конкретните договори“, заяви президентът Румен Радев в интервю за БТА. В отговор на въпрос за посещението си в Русия държавният глава определи визитата като „важна крачка за възстановяване на доверието и за изграждане на отношения на основата на равноправие и взаимно уважение“ и посочи, че в Москва има воля за това.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Президентът изрази надежда правителството да оползотвори изграденото доверие и категорично заяви, че няма да възприеме подхода на представители от управляващото мнозинството, които се опитват да омаловажат визитата му. „Няма да постъпя като тях. Напротив, бих се радвал правителствената делегация, водена от премиера Борисов, да конкретизира сътрудничеството, защото това е в интерес и на двете държави, в интерес и на Европа“, каза Румен Радев. На въпрос дали посещението в Русия отдалечава страната ни от евроатлантическите ни партньори, Румен Радев посочи, че подобно твърдение е „все едно да си зададем въпроса „Северен поток 2“ отдалечава ли Германия от Европейския съюз и НАТО. Не, разбира се“.

България, Русия

Президентът заяви, че е „крайно време да преодолеем тази идеологизация и дори истеризация в отношението си към Русия и да престанем да губим, докато другите държат и се настаняват на пазарите ни, които ние отстъпихме сами“. Президентът отхвърли твърденията за пренебрежително отношение по време на визитата в Русия и посочи, че подобен въпрос трябва да се насочи към правителството, което „неофициално търси контакти с Москва, а официално я обяви за заплаха“.

среща на върха

Помолен да даде оценка за Българското председателство на Съвета на ЕС, Румен Радев заяви, че „има разминаване между фанфарния тон и реалните резултати, които преминаха изцяло в сферата на обещанията“. Президентът даде пример със страните от Западните Балкани, които не получиха конкретна перспектива за членство в ЕС. „За сметка на това ние занимаваме хората с фотосесия от посрещания, изпращания, колко европейски лидери ще седнат на една маса и как точно ще се ръкуват“, посочи президентът.

Тереза Мей, Бойко Борисов

Румен Радев изрази опасения, че прекалената употреба на европейското председателство за политически пиар погасява европейската симпатия на българите. „Виждате, че хората говорят в крайна сметка повече за проблемите покрай трафика и за менюто на официалната вечеря“, посочи Румен Радев. Той заяви, че ако със същата страст, с която българското правителство се „хвърли“ да работи за просперитета на Западните Балкани, работи и за собствения си народ, тогава страната ни очаква по-добро бъдеще. „Стига, разбира се, ефективността да бъде на доста по-високо ниво от тази, демонстрирана за Западните Балкани“, допълни държавният глава. 

западни балкани - европа

В отговор на въпрос за събитията от програмата на Българското председателство, президентът изрази мнение, че част от стратегията на правителството е да не бъде канен държавният глава. „Но на откриването на европейското председателство на 11 януари аз ясно формулирах своите виждания за една социална, достъпна за своите граждани Европа. Вместо това, гражданите получават снимки от Моста на влюбените. Точно тази стратегия всъщност превърна европейското председателство в операция по политическа реклама“, казва Румен Радев.


Share Follow

Leave A Reply