„Най-голямата новина от срещата на Бойко Борисов и Владимир Путин в Москва е трасето от „Турски поток“ да минава през България. Ако се стигне до реализацията на проекта, ще бъде изграден 10-километров участък от турската входна газова точка Малкочлар до компресорна станция Странджа“, заяви в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, която беше изслушана в ресорната комисия.

турски поток

„Сами разбирате, че няма как от една среща президентът Путин и премиерът Борисов да извадят по един бял лист и да започнат да чертаят трасета. Тепърва ще започнат конкретните разговори на експертно ниво, разбира се, при спазването на европейските изисквания”, отбеляза Петкова. Според нея с проекта за разклонение на „Турски поток“, България ще запази водещата си позиция на енергийната карта на Европа.

33895731_2181638932064165_4901685513083158528_o

„Разговорите, които проведоха президентът Путин и премиерът Борисов, бяха в изключителен конструктивен диалог, прагматичен подход и от двете страни. Стана въпрос, че отношенията ни са поставени на изключително пазарни условия”, подчерта енергийният министър. Запитана дали има конкретна договореност под формата на документ, Петкова заяви, че не вижда по-ясна позиция и по-голям ангажимент по проекта от думата на Путин. Енергийният министър съобщи още, че на 27 юни предсрочно ще бъде завършена и пусната в експлоатация българо-турската газова връзка.


Share Follow

Leave A Reply