„Предвид темповете, с които върви „Турски поток“, морският участък на първата тръба е завършен, в момента започва сухоземният участък на турска територия, предвид амбициите на руската страна кога ще започне снабдяването с газ по това трасе, мисля, че ние имаме срок, по-малък от година, да приключи техническата работа“, заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с евентуално участие на България в проекта „Турски поток“.

Борисов Путин

Дончев уточни, че на срещата между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин е била изразена ясна позиция на руската страна, че това е възможно, предпочитано трасе. „Оттук нататък, за да се случи, е необходимо да се свърши много работа на техническо ниво“, каза Дончев. „На първо място – от министрите на енергетиката, основните разговори обаче са във формат газови дружества – „Газпром“ и „Булгартрансгаз“. За да се доведе докрай, има работа, която трябва да се свърши и с Европейската комисия (ЕК)“, посочи той.

турски поток

По думите му има много въпроси, които трябва да бъдат изчистени в разговори с ЕК – на първо място такива, свързани с европейското законодателство. „Да предположим, че руска тръба стигне до България, оттук нататък има много възможни хипотези – транзит, търговия, каква част от газа е за транзит, каква е за търговия. Тук има различни виждания. Те имат икономически, технически и политически нюанси“, каза Дончев.

По думите на вицепремиера налице е възстановен диалог в българо-руските отношения. „От моя опит знам, че дори една ситуация да е сложна, тежка, както хората, така и институциите, така и държавите трябва да си говорят“, отбеляза той. „След изразената политическа воля, след оказаната посока, работата стартира. Надявам се да я доведем докрай“, каза още той по отношение на „Турски поток“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

На въпрос за протеста на майките на деца с увреждания вицепремиерът заяви, че еднозначно е убеждението на целия кабинет, че държавата е в дълг и към децата с увреждания, и към родителите им. „Текат поредица от срещи, най-вече със социалното министерство. Искрено се надявам да бъде намерен моделът. Там, където държавата категорично е в дълг, е ситуацията, когато едно дете с увреждания става възрастен и помощта отпада, а нуждите му не се променят. Тук трябва да се намери решение“, каза още той.


Share Follow

Leave A Reply