За последните 10 години американската компания „Фейсбук“ (Facebook) е сключила договори с минимум 60 големи производители на телефони, смартфони и други електронни устройства, които им отварят достъп до личните данни в социалната мрежа. Повечето от тези договори продължават да са в сила, пише в неделя в сайта си вестник „Ню Йорк таймс“, цитиран от БГНЕС.

фейсбук

Според информацията процесът е започнал, когато „Фейсбук“ се опитва да заеме доминиращо място сред социалните мрежи и засяга компании като „Епъл“, „Майкрософт“, „Амазон“ и „Самсунг“. Както отбелязва изданието, сключените договори поставят под съмнение спазването на собствените правила на компанията на Марк Зукърбърг и на изискванията на Федералната комисия по търговия на САЩ. Производителите на смартфони са получили достъп до данните не само на използващите социалната мрежа, но и до данните на техните приятели, при това без тяхното съгласие. Блокирането на функцията „сподели“ не винаги помага, разкрива „Ню Йорк таймс“.

Марк Зукърбърг

„Фейсбук“ ще продължи да събира информация не само от потребителите си, но и от лица, които не са част от социалната мрежа, но поне веднъж са ползвали услугите и приложенията на Фейсбук, включително и „Whatsapp“, съобщи през май пресслужбата на Европейския парламент, след като ръководителите на „Фейсбук“ отговориха на 18 въпроса на евродепутатите.

снимка: techspot.com

снимка: techspot.com

Създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг се яви пред Европейския Парламент (ЕП), за да бъде разпитан по въпроси, свързани с фалшивите новини, сигурността на потребителските лични данни в социалната мрежа и злоупотребите на „Кеймбридж Аналитика“. Изслушването беше по повод скандала с „Кеймбридж Аналитика“ – компания, работила по предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп – за нелегалното източване на данните на над 87 млн. потребители. Според данни на ЕП, почти 3 млн. от засегнатите са европейски граждани. Зукърбърг обаче потвърди, че „Фейсбук“ ще се съобразява напълно с новия регламент за защита на личните данни в Европа (GDPR), които влязоха в сила на 25 май.


Share Follow

Leave A Reply