„Гласуваният  регламент ще проправи път за развитието на технологии и изкуствен интелект, облачни услуги и анализ на големи данни.“ заяви българският евродепутат Ева Майдел по повод гласуването на позицията на Европарламента  относно Регламента за свободно движение на нелични данни.

 

В доклада на Комисията по вътрешен пазар евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) успя да защити важни изменения и допълнения, които гарантират прилагането на Регламента за смесени потоци от данни, такива които съдържат лични и нелични данни. „В Европа имаме силен Регламент за защита на персонални данни – GDPR, веднъж приложен, той не може да бъде пренебрегнат. Важно е да имаме и силен регламент, гарантиращ свободното движение на нелични данни в съюза, защото по този начин ще е ясно, че двата регламента не си противоречат и бизнесите ще имат конкретни правила за опериране, в която и да е страна на ЕС“,  коментира Ева Майдел, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Ева Мейдел

Ева Мейдел

Проектозаконът гарантира, че компетентните органи ще имат достъп до нелични данни, съхранявани или обработени в друга държава-членка, за целите на регулаторен контрол, например за инспекция и одит. Също така насърчава създаването на кодекси за поведение, които да улеснят професионалните потребители свободно да преминават от един към друг доставчик на облачни услуги и да прехвърлят данни обратно към собствените си информационни системи.

Ева Мейдел

Ева Мейдел

През септември 2017 г. Еврокомисията предложи Регламент за свободния поток на нелични данни в съюза. Заместник-председателя на ЕК, отговорен за Единния дигитален пазар Андрус Ансип благодари специално на Ева Майдел в Туитър за подкрепата и призова за бързо преминаване на Регламента през ЕП и Съвета. „За да се възползваме от възможностите, които цифровата революция предлага, ние в ЕС трябва да сме визионери и пионери що се отнася до законодателство, което едновременно да гарантира защита за потребителите, но и да предразполага бизнесът да бъде иновативен. Именно поради това, аз бях един от защитниците за законодателна инициатива, урегулираща свободното движение на нелични данни в ЕС, която е крайъгълен камък за цифровата икономика.“, допълни българският евродепутат Ева Майдел .

 


Share Follow

Leave A Reply