Клиниката по детска анестезиология на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов” получи дарение от Софийска св. митрополия. Отдел „Милосърдие и благотворителност“ към Софийска митрополия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, дари на университетската спешна болница най-ново поколение апарат за изследване на хемостазата (сложния процес на кръвосъсирване), за да подпомогне процеса на лечение при най-малките пациенти, настанени за лечение в Детската реанимация, съобщава БГНЕС.

Патриарх Неофит, Пирогов

Патриарх Неофит, Пирогов

На връчването на апарата и освещаването му в „Пирогов“ лично присъства и Негово Светейшество патриарх Неофит.

Апаратът „Rotem Sygma” е от последно поколение апарати за измерване на цялостната хемостаза с всичките компоненти на коагулацията и клетките на кръвта. Той е бърз и лесен, като в рамките на 10 минути получава резултат за състоянието на системата на кръвосъсирване. Това позволява прицелна трансфузионна компонентна терапия, насочена към коагулационните фактори, тромбоцитите или процесите на фибринолиза. Избягват се ненужните кръвопреливания. Много важна е и възможността за проследяване на ефекта от лечението. „Действително това е една наша много отдавнашна мечта да имаме такъв тип апарат, и апаратът, за който Патриаршията успя да събере пари и да ни дари днес е най-новият от този клас апарати, който изследва системата на кръвосъсирване най-общо казано с всички сложни процеси, които се извършват и с всичките й компоненти“, обясни доц. Румяна Андонова, която завежда клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение в Пирогов.

Патриарх Неофит, Пирогов

Патриарх Неофит, Пирогов

Първата организирана кампания на отдел „Милосърдие и благотворителност“ бе за закупуването на автоматичен хематологичен анализатор с петдеференциално броене на кръвни клетки, който вече e предоставен на Клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. С него се улесни работата и подобри точността на резултатите от кръвните изследвания на малките пациенти. Отделът предстои да организира кампания за закупуването на същия апарат „Rotem” за нуждите на болница II АГ Болница „Шейново“, пише БГНЕС.

„Ние искаме още един такъв апарат, който наистина е голяма необходимост, ако можем да осъществим нашето дарение именно за АГ „Шейново“. Това ще бъде голямата ни радост от тук нататък. И вярвам в това, че отново когато призовем нашите вярващи, когато призовем въобще всички, които се чувстват съпричастни именно към това дело на църквата, че всеки един ще отдели от малко, което има, за да съберем многото и по този начин апаратът да бъде реалност“, каза отец Ангел, който е духовен надзорник на Софийска епархия.


Share Follow

Leave A Reply