На 31.05.2018г. един човек взе решение, което даде старт на интензивното и вълнуващо футболно лято. След 3 изключително успешни години с отбора на Реал Мадрид Зинедин Зидан взе решение да напусне клуба и да му даде възможност за по-широко развитие. Французинът се превърна в най-успешният мениджър на кралския клуб за всички времена.

Зинедин Зидан, снимка: Реал Мадрид

Зинедин Зидан, снимка: Реал Мадрид

Зидан беше легенда в Мадрид още преди да застане начело на първия отбор. Сега обаче той е повече от легенда. Човек, посветил половината си живот на Реал Мадрид. Зинедин Зидан е ИКОНА в Мадрид. Всички опознахме Зизу. Той доказа, макар и за това кратко време, че е класен треньор, не просто треньор, а лидер, учител, личност с характер в съблекалнята и на тъчлинията. Респектираща фигура, която красеше футбола по цял свят през последните три сезона.

В последния ден от месец май симпатичният французин шокиращо реши да напусне Реал Мадрид с цел промяна. Вече спечелил всичко с клуба, може би както на него, така и на „белия балет“ им е нужно освежаване. Зидан промени коренно играта на мадридчани. Наложи своя методология и изискваше всичко от играчите си. Дали правилно или не, неговото решение е категорично и можем само да гадаем…

снимка: CNN

снимка: CNN

Едва ли са много хората, които след това оттегляне намразиха Зидан. Да, много са разочарованите, учудени и шокирани, но след цялата тази радост, която Зидан донесе на белите фенове с престоя си в Мадрид, всеки адекватен фен на шампионите би подходил с респект и разбиране. Мениджърите във футбола са подложени на изключително голяма критика от фенове, журналисти, коментатори и зрители. Всяко едно тяхно решение се гледа под лупа, подлага на разнищване. Да, определено могат да се коментират решенията на Зидан през тези три сезона: като оставянето на пейката на „златното момче“ Хамес Родригес, трансферът на Алваро Мората и др., но каквито и коментари да има по тези теми, французинът доказа, че не са били грешни и не са повлияли на крайните резултати, защото след последния съдийски сигнал за всеки един от тези три сезона не би трябвало да има разочарован привърженик на Реал. В крайна сметка треньорът е този, който решава, той е главата на отбора и знае най-добре от кого се нуждае и от кого не. И всичко това даде резултат.

снимка: The Straits Times

снимка: The Straits Times

Зидан беше отдаден и знаеше какво прави. Човек, който не се страхуваше да прави промени в състава си, да налага млади играчи, изключително често заменяше ударното трио в атаката „BBC“(Benzema, Bale, Cristiano) без да има притеснения, остави звездата на отбора Кристиано Роналдо на скамейката, убеждавайки го, че в случая ще е по-добре за отбора. Доста смели постъпки и виждания за един навлизащ в треньорската професия мениджър. Но човек като Зидан, човек със самочувствие и характер винаги ще е способен на подобни действия. Много от критиците му го определяха като не толкова голям тактик, но за сметка на това той компенсира с невероятното си чувство да чете играта и да контролира настроението в съблекалнята.

снимка: Реал Мадрид

снимка: Реал Мадрид

Но не бива да измерваме успеха на Зизу само в титли, купи, рекорди и голове. Истината е, че за толкова „зелен“ треньор в рамките на толкова кратко време той спечели всичко, което му е нужно. Завладя феновете, играчите си и световния футбол със своя хъс, нрав, със своята елегантност и съпричастност. Спечели сърцата на фенската маса със своята любов към клуба. Да, и с резултатите, но най-вече с любовта. Те му имаха доверие, ръководството също. Навярно много хора се влюбиха в Зинедин Зидан. Човек, излъчващ класа и стил, непоколебимост и решителност. Спечели играчите със строгост и дисциплина.

снимка: Реал Мадрид

снимка: Реал Мадрид

Някои хора биха го нарекли „новатор“. Фигура, която промени облика на Реал Мадрид. Личност, която промени играчите си. Легенда, която остави своя отпечатък върху историята на този клуб. Треньор, който остави широко отворена вратата за себе си, ако реши да се завърне. Не случайно Флорентино Перез, който също е в шок, но въпреки това застана зад Зидан каза, че това не е „сбогом“, а само „довиждане“. Реал Мадрид винаги ще бъде семейство на Зинедин Зидан, а това е може би най-големият му успех както в кариерата му като играч, така и като треньор. Личност с такъв авторитет винаги ще бъде обичан в Мадрид.

снимка: liberation.fr

снимка: liberation.fr

Зидан си тръгва като победител с изобилие от трофеи, показа достойнство, напусна клуба като истински джентълмен, без капка алчност и надменност. Ерата „Зидан“ приключи, но само засега…


Share Follow

Leave A Reply