На официална церемония в хотел „Интернационал“ край Варна за трети път бяха раздадени наградите за достижения в иновациите, високите технологии и аутсорсинга на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) и на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).
За технологичен град на годината членовете на БАА и БАСКОМ избраха Бургас. Второ и трето място заеха София и Варна.

В оспорвана надпревара наградата за Стартъп на годината спечели Cargotec Bulgaria. Финландската компания Cargotec създаде първия си глобален център за бизнес услуги в Централна и Източна Европа в София. Ръстът на дейностите в България е впечатляващ. Първите 50 служители бяха назначени през август 2017 г., а днес броят на персонала на компанията надхвърля 200 висококвалифицирани специалисти.

Наградата в категория Иновации в технологиите спечили Programista за проекта Modern Money, приложение за търговия с блокчейни, иновативна разработка за лични финанси. Същата компания грабна и престижната статуетка в категорията IT продукт на 2018 г.. Тя впечатли журито с продукта си “Style & Fit” – революционно решение за модната индустрия.  Чрез него се генерират реалистични 3D модели на човешкото тяло, за да се избере правилният размер на дрехите. Всичко, което трябва да направи потребителят, е да изпрати няколко свои снимки и да зададе височината и теглото си. Style & Fit генерира 3D модел и препоръчва идеалната дреха за конкретното телосложение.

Бордът на директорите на БАА и БАСКОМ избраха победителя в категорията Технологична бизнес сграда на годината. Почти единодушно наградата бе присъдена на най-новия модерен бизнес център  в София „Полиграфия“.

Наградата за IT проект на годината бе присъдена на Lirex. На компанията е било възложено да проектира и да извърши трансформация на основните услуги в областта на инфраструктурата, отговарящи на най-високите изисквания на авио, космическите и военните организации, съгласно правилата на американското министерство на отбраната. Проектът е изисквал осигуряване на непрекъсваем цикъл на бизнес операциите и строго спазване на всички политики, включително на най-строги правила за сигурност.

Наградата за иновации в бизнес процесите и операциите бе спечелена от Experian България. Компанията впечатли журито с Empower program, която подкрепя бизнеса. Целта на програмата е да осигури предоставянето на изключителна услуга на клиента, като  се поддържат конкурентни цени в бързо променящата се и иновативна среда. Програмата вече е въведена в България, Малайзия, Коста Рика, Чили, Северна Америка, EMEA, Великобритания и др. Наградата бе връчена от Цветомир Досков от Sirma Business Consulting.

Experian България бе обявена и за най-добър работодател в технологичния сектор за 2018 г. Наградата бе спечелена за изключително управление на хората, най-важния актив на всяка компания.

Наградата в категория Център за споделени услуги на 2018 г. бе присъдена на Cargill. Центърът е създаден през 2014 г. с 15 души. Днес в него работят над 1000 професионалисти, които на повече от 15 езика управляват международните бизнес процеси на Cargill и предлагат широко портфолио от висококачествени услуги с добавена в Европа, Близкия изток и Африка в сферата на финансите, транспорта и логистиката, стратегическото снабдяване и доставките, както и в управлението на човешки ресурси.

Наградата в категория Доставчик на аутсорсинг услуги на 2018 г. получи  Bulpros. Причината кандидатурата на тази компания да спечели журито са доказаните й способности да предоставя добавена бизнес стойност на клиентите си, реализирайки най-добрите практики и подпомагайки устойчивия ръст на целия аутсорсинг сектор у нас. Главният изпълнителен директор на Bulpros Ивайло Славов получи наградата от Михаела Лашова, управляващ партньор във Forton, част от AG Capital и стратегически партньор на Cushman & Wakefield в България. Forton бе златен спонсор на годишната аутсорсинг конференция и на наградите на БАА и БАСКОМ.

ScaleFocus грабна 2 златни статуетки. Компанията бе обявена за най-добър научно-развоен (R&D) център, поради създадения вътрешен генератор на идеи и инкубатор за тяхното развитие. 5 отбора в компанията представят своите иновативни идеи за решаване на проблеми в здравеопазването, изменението на климата и социалните иновации. Другата статуетка на ScaleFocus бе за най-иновативното работно място  на годината. Оценителите са поощрили факта, че служителите на компанията сами са проектирали средата, в която работят.

Софтуерна компания на 2018 г. стана EPAM Systems, водеща световна компания за разработване на продукти и софтуерно инженерство, като проектите за научно-изследователска и развойна дейност са част от основните й дейности.

Иван Портних, кмет на Варна

Иван Портних, кмет на Варна

Третата церемония по награждаването се състоя край Варна под егидата на кмета на града Иван Портних и с изключителната подкрепа на администрацията му. За наградите се състезаваха над 60 български и международни компании в областта на аутсорсинга, иновациите и информационните технологии.

Варна

„Благодаря за доброто сътрудничество с Българската аутсорсинг асоциация и с БАСКОМ. Искам да ви уверя, че Варна е добро място за живеене, добро място за бизнес и за инвестиции. Вярвам, че крайбрежието има добри перспективи за развитие на високите технологии“, обяви г-н Портних при връчването на наградата за стартъп на годината. Той връчи на управляващия директор на компанията-победител Cargotec Мая Миланова и плакет на община Варна.

“Днес поставяме началото на реализация на идеята за превръщането на черноморската столица в технологичен хъб”, обясни Ивайло Славов, председател на Българската аутсорсинг асоциация.

„Част от успеха на технологичната индустрия в България се дължи на факта, че потърсихте растеж извън столицата, а заедно с колегата Иван Портних ние ще направим всичко възможно да се чувствате комфортно, стабилно и да сте все по-успешни“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов при получаването на наградата за технологичен град на годината.

Димитър Николов

Миналата година аутсорсинг конференцията се проведе в Бургас, а през през 2019 г. браншовите организации ще си дадат среща в Пловдив, друг голям бързоразвиващ се център за високи технологии.

Аутсорсинг индустрията е един от най-бързо развиващите се сектори на българската икономика. Годишният й растеж е двуцифрен, а  през 2017 г. делът й е 3.6% от БВП.

„Индустрията се променя непрекъснато. Днес говорим много повече за споделени услуги, за бизнес процеси в областта на човешките ресурси, финансите, управлението на сгради, които се изнасят към аутсорсинг компании. Расте интересът към висококвалифициран труд и особено към услуги, свързани с информационните технологии – разработване на софтуер, поддръжка, системна интеграция”, обясни Ивайло Славов, председател на Българската аутсорсинг асоциация и главен изпълнителен директор на Bulpros.

„Наглед индустрията няма проблеми тъй като заплатите в сектора са 4 пъти по-добри от средната за страната и вместо да се оплакваме от безработица, ние изпитваме постоянен остър глад за кадри. Ние можем да помогнем на българската икономика да се развива по-бързо,  а това да направи цялата държава по-богата“, заяви председателят на БАСКОМ Доброслав Димитров.

 


Share Follow

Leave A Reply