„Правителството показа кураж, като избра много трудна тема като Западните Балкани. Регионът е много крехък, няма гаранция за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите“, каза президентът Румен Радев на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС. „Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог“, заяви той.

колаж: informo.bg

колаж: informo.bg

„Оценката на такава сложна дейност като председателството изисква сложна система от критерии, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати“, обясни държавният глава. „Правителството разработи точните приоритети за председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани“, посочи Румен Радев. „Ако не им дадем европейска перспектива, те рано или късно ще дадат балканска перспектива на Европа“, каза още той.

румен радев

„Тежката бюрокрация, ниската скорост на законотворчеството и прилагането на законите са основните причини за загубата на доверие на европейските граждани в институциите“, допълни президентът. „Най-голямото предизвикателство днес е какви действия трябва да предприемем“, заяви той. „Обсъждането на бъдещето на ЕС е необходимо, но не е достатъчно. Времето ни притиска да предприемем действия, за да защитаваме принципите си“, обяви президентът. „Националните парламенти са важен инструмент и канал на комуникация между институциите и обществата“, каза още държавният глава.

караянчева, румен радев

„Ключът на нашия успех е, че извадихме на преден план единството като фактор за постигане на ефективни решения“, отбеляза Радев. „Правителството успя и положи огромни усилия за търсене на напредък в много различни посоки – сигурността, сферата на социалните права, цифровия пазар“, обясни той. „България успя да гарантира широк консенсус между държавите от ЕС и европейските институции по много важни теми“, заяви Румен Радев.


Share Follow

Leave A Reply