„Днес сутринта, в 10.30 часа, в затворническото общежитие към затвора в Ловеч е получена информация от служител във фирма, че Борислав Ангелов Иванов е напуснал неохраняемия обект, на който е работил“, заяви заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов на брифинг в министерството. По думите на зам.-министъра избягалият затворник е на 48 години, с постоянен адрес в град Добрич и от 2011 година е излежавал 13-годишна присъда за блудство и кражби. „Предприети са действия по издирването му, но до този момент няма информация да е открит“, каза още зам.-министърът.

затвор

„Издирваният затворник е изтърпявал общо наказание от 13 години лишаване от свобода“, допълни Проданов. По думите му той е работил на обект заедно с още четирима лишени от свобода на територията на бивше млекопреработвателно предприятие, намиращо се в покрайнините на град Ловеч. „Не става дума за бягство от затвора, става дума за отклоняване от външен работен обект на лишен от свобода, който не е бил охраняван. В такива случаи определени ангажименти за охраната на тези лишени от свобода поемат от съответната фирма, която ги е ангажирала като работна ръка“, уточни той. По думите му случаите на отклонили се от работни обекти лишени от свобода не са се увеличили, а са добили по-голяма медийност.

затвор надзирател

„Поисках да ми бъде направена справка колко са лишените от свобода, които днес работят на неохраняеми външни обекти. Това са общо 802-ма души“, посочи заместник-министърът на правосъдието. „Тук въпросът въобще не опира до пропуски на надзорно охранителната дейност. Тук става дума за принципен въпрос до колко обществото би било готово да промени основни принципи, заложени в Наказателния кодекс от 1968 година, където на труда се гледа като основно средство за превъзпитание, както и дали законодателят би решил на лишените от свобода да им се забрани да работят“, коментира зам.-министърът. „Тогава тези 802-ма души ще си стоят зад мрежите и много трудно биха могли да се отклонят“, допълни той.

снимка: БГНЕС

Николай Проданов, снимка: БГНЕС

Зам.-министърът отбеляза още, че към момента близо 7000 души изтърпяват присъда „лишаване от свобода“ в затворите в страната и няма как да им се осигури работа на територията на затворите. „Що се отнася до охраната на външните работни обекти, на мен ми е много трудно да ви кажа, ако всички тези 800 души трябваше да бъдат охранявани днес, колко точно надзорно-охранителен състав щеше да ни трябва“, посочи още зам.-министър Проданов.


Share Follow

Leave A Reply