Председателят на БОК Стефка Костадинова връчи сребърния олимпийски медал на Милка Манева в Национална спортна академия „Васил Левски“ по време на честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Тържественото събитие събра в многофункционалната спортна зала олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, изтъкнати наши спортисти, треньори, ръководители, деятели, студенти и преподаватели. Сред официалните гости бяха още Асен Марков – главен секретар на ММС,
проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА и вицепрезидент на БОК, Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Неделчо Колев – президент на БФ вдигане на тежести, както личният и национални треньори на медалистката, представители Община Смолян и на СК „Родопа“, близки и приятели на вицешампионката.
KBA_0014

В началото в залата прозвуча Олимпийският химн, след което прочувствено приветствие към Милка Манева отправи президентът на БОК Стефка Костадинова. „За мен е огромна чест от името на Международния олимпийски комитет и на Българския олимпийски комитет да връча това отличие и да поздравя една талантлива и силна българка като сребърна медалистка от Игрите в Лондон през 2012 г. във вдигането на тежести. Съдбата отреди Манева да не преживее веднага онзи велик миг на почетната стълбичка и да си получи заслуженото след трудната борба в категорията още там, в английската столица, пред очите на целия свят. Милка преживя мъчителен и дълъг път в търсене и очакване на това, което й принадлежеше. И благодарение на засилените мерки на МОК и световната спортна общност срещу допинга, тя дочака своя звезден миг. Едно шестгодишно закъснение и един ясен знак, че рано или късно всеки си получава заслуженото. Днешния ден е тържество на справедливостта, честната игра и феърплея в спорта. Милка вече е сребърна медалистка, а България има своя трети медал от Игрите в Лондон. Олимпийското отличие на Манева ни прави горди като българи. Пожелавам й да предаде този дух, тази непримиримост и сила на децата, които в момента тренира. За да имаме повече като нея в бъдеще на олимпийската стълбичка. Благодарим ти, Милке! Честито и успех!“, каза в приветствието си Костадинова.

KBA_0025

Последва самата церемония по връчването на медала – организирана по сторгоия протокол на МОК и състояла се под продължителните аплодисменти на присъстващите в залата. Милка Манева благодари в краткото си емоционално изказване на всички, спомогнали за това, България да има медал във вдигането на тежести на Игрите през 2012 г. Думите на щангистката бяха многократно прекъсвани от бурни продължителни апладисменти.

Милка Манева спечели сребро в кат. 63 кг във вдигането на тежести на Олимпиадата в Лондон, но медалът й бе връчен шест години по-късно тъй като повторните тестове показаха наличие на забранени медикаменти в пробите на класиралите се пред нея три състезателки. Така крайното класиране в категорията е следното: 1. Кристин Жирар (Кан) 236 кг, 2. Милка Манева 233 кг, 3. Лус-Мерседес Акоста Валдес (Мек) 224 кг. Това трети медал за за България от Игрите в Лондон, след среброто на Станка Златева в борбата и бронзът на Тервел Пулев в бокса. Така щангите стават третият спорт с отличие от предпоследната Олимпиада, а Милка е първата българка в историята с олимпийски медал при жените във вдигането на тежести.

KBA_0114

Церемонията завърши с интервюта и снимки за спомен, а след това всички се събраха пред Административната сграда в очакване на щафетата със символичния Олимпийски огън. Шествието потегли от т.нар. Арка, премина по алеите и спортните обекти на НСА и накрая факелът бе предаден от студентите в ръцете на Стефка Костадинова. Президентът на БОК поздрави присъстващите с празника и връчи факела на Милка Манева.

Честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в столицата премина в НСА „Васил Левски“ с организирането на демонстративни турнири и състезания по голф, плажен волейбол, баскетбол, спортно катерене и др. След дълго отсъствие голфът се завърна в олимпийска програма по време на Игрите в Рио преди две години, а катеренето e предвидено като един от петте нови спорта в програмата на следващите олимпиада в Токио през 2020 г. Много тържества, стартове и церемонии отбелязват Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България.


Share Follow

Leave A Reply