Изложба с посланията на европейските лидери от неформалната им вечеря в София в навечерието на Срещата на върха ЕС – Западни Балкани на 17 май ще бъде показана в Националната галерия – Двореца в София. Любопитната експозиция ще бъде открита в 14.00 часа от министъра за българското председателство Лиляна Павлова.

ндк, председателство

Неформалната вечеря се състоя в зала Джон Атанасов в София тех парк на 16 май, като държавните и правителствени ръководители от ЕС вечеряха върху специална маса, направена от реборд – едновременно лек и много здрав иновативен материал.

Борисов, председателство

Малко преди края на събитието участниците написаха своите послания направо върху масата. „За успеха ни“ – написа премиерът Бойко Борисов. Френският президент Еманюел Макрон допълни: „И продължаваме! Благодаря на България!“. Много от лидерите изразиха надеждите си за по-сигурна, по-обединена и по-солидарна Европа.

българско председателство на Съвета на ЕС

Най-дълго е посланието на премиера на Великобритания Тереза Мей, което гласи: „От изобретяването на компютъра от Джон Атанасов до разработването на World Wide Web от Тим Бърнърс-Лий, Великобритания и България са изиграли централна роля в постигането на цифровата мечта. Нека съвместната ни работа продължи още дълго!.

Председателство

Освен посланията на лидерите, в изложбата са включени снимки от неформалната вечеря от официалните фотографи на българското председателство. Изложбата ще остане отворена за посетители в Националната галерия до 8 юли. Тази вечер от 19.00 часа в зала 1 на НДК ще се състои концерт за официалното закриване на българското европредседателство. Гостите ще чуят Симфония № 8 на австрийският композитор Густав Малер, изпълнена от над 400 музиканти на сцената.

По време на официалната церемония ще предадем и щафетата на следващото австрийско председателство.


Share Follow

Leave A Reply