Новото двупартийно чешко правителство, оглавено от премиера Андрей Бабиш, положи клетва днес пред президента Милош Земан, предадоха световните агенции. Асошиейтед прес определя това като ход с цел слагане на край на периода на политическа нестабилност в Чехия след парламентарните избори през октомври. Това е второто правителство на Бабиш след последните избори.

Милош Земан, снимка: БГНЕС

Милош Земан, снимка: БГНЕС

Двупартийният кабинет, включващ антисистемното движение „Действие на недоволните граждани 2011“ (АНО) и социалдемократите, обаче няма мнозинство в долната камара на парламента и ще се нуждае от подкрепата на комунистите, за да упражнява властта, отбелязва Ройтерс. Така тази партия ще има думата в националната политика за първи път от близо три десетилетия след края на комунистическия режим.

Андрей Бабиш, снимка: БГНЕС

Андрей Бабиш, снимка: БГНЕС

АНО начело с Бабиш спечели изборите през октомври, но неговото еднопартийно правителство на малцинството загуби вот на доверие през януари и той бе принуден да подаде оставка, след което бе назначен за служебен премиер. Останалите парламентарно представени партии не пожелаха да се коалират с милиардера заради обвиненията срещу него в измама с еврофондове. Впоследствие обаче АНО договори коалиция със социалдемократите. Възможност за съставяне на кабинет се откри в петък, след като бе постигнат компромис за неговия състав, но възникнаха разногласия с президента около кандидатурата за вътрешен министър, които забавиха процеса.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Бабиш обеща Чехия да поддържа добри отношения със съюзниците от ЕС и НАТО, но да отстоява силна антиимигрантска позиция, каквато заемат нейните централноевропейски съседи, за разлика от Германия и други ключови европейски държави. За министър на вътрешните работи бе назначен председателят на Чешката социалдемократическа партия Ян Хамачек, предаде Франс прес. Хамачек ще оглави временно и министерството на външните работи след отказа на президента Земан да назначи за външен министър евродепутата Мирослав Похе, за когото се смята, че подкрепя имиграцията и предложените от Европейската комисия задължителни квоти за преразпределяне на мигранти в ЕС.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Очаква се чешкият парламент да гласува вот на доверие на новото правителство другия месец, вероятно на 11 юли, посочва Ройтерс. Комунистите изразиха готовност да подкрепят кабинета, но са разгневени от отказа на Бабиш да обърне внимание на исканията им за намаляване на приноса на Чехия към военните мисии на НАТО зад граница, особено в балтийските страни, и за представителство в надзорния съвет на най-голямата държавна компания – електроенергийната ЧЕЗ.


Share Follow

Leave A Reply