Десет години след присъединяването на България към европейското семейство, страната ни за първи път пое ротационното председателство на Съвета на Европейския Съюз от Естония. Председателството премина под мотото „Съединението прави силата“. В продължение на шест месеца България беше посредник, политически лидер, представител и координатор за страните членки на Европейския съюз. Като основен двигател на задачите на дневния ред на Съюза, страната ни се справи успешно и показа, че е достоен и отговорен партньор. Доказа се като политически лидер в Европа, който може да работи както за единство между страните членки, така и между европейските институции.

предсднароденОфициалният старт на Българското европредседателство беше даден на 11 януари в Народния театър „Иван Вазов“.

предснароден2Емблематична за началото му беше речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Той изнесе цялата си реч на български език и рецитира стихотворението на Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти!“.

„Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите“, обясни Туск пред официалните лица по време на старта на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

А председателството мина под знака на няколко основни приоритета:

Бъдещето на Европа и младите хора. Цифрова икономика. Сигурност и стабилност. Западни Балкани. Конкурентноспособност. Кохезия. Консенсус.

Най-значимото събитие, белязано и от най-висок обществен интерес – не само у нас, но и на европейската политическа сцена, беше срещата Европейски съюз – Западни Балкани.

среща ес западни

Събитието остана в историята и с разходката на „тримата големи“ по моста на влюбените на НДК – Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Тереза Мей.

мост ндк

Бяха посрещнати от домакина на събитието – премиера Бойко Борисов.

борисов, макрон, тереза мей, меркел

България и Сърбия подписаха договор за газовата връзка между двете страни. Това стана преди пресконференцията на премиера Бойко Борисов, председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата на върха ЕС – Западни Балкани.

теменужка петкова

Документът бе подписан от енергийния министър Теменужка Петкова и сръбския ѝ колега Александър Антич. Бе подписан и меморандум за разбирателство между Сърбия и Европейската инвестиционна банка.

Темата „Западни Балкани“ беше зададена като основен приоритет на Българското председателство от премиера Бойко Борисов още през януари. Месец по-късно Европейската комисия допусна възможността за разширяване, но при условие за изпълнени критерии и реформи в държавите от Западните Балкани. Именно в София Алексис Ципрас и Зоран Заев обявиха, че ще намерят решение за името на Македония, така че Гърция да не спира страната по пътя ѝ към членство в ЕС. Малко по-късно лидерите на двете държави след редица срещи и преговори се договориха за името Северна Македония.

Ципрас, Заев

Отново в София по време на Българското председателство на Съвета на ЕС Хашим Тачи и Александър Вучич седнаха на една маса.

„Горд съм, че успяхме Тачи и Вучич да си подадат ръце в София. Нещо, което не искаха да направят в Скопие. Положихме доста усилия и мисля, че има съществен напредък и оптимизъм“, заяви след историческото събитие премиерът Бойко Борисов.
Тачи, Вучич
Миграционната криза – най-спорната тема за европейското семейство, също беше сред акцентите на форумите по време на Българското председателство. И в София премиерът се обяви за компромисен вариант за решението на проблема – затварянето на всички европейски граници. На 28 юни в Брюксел темата беше основен акцент и на последната за Българското председателство среща на лидерите на 28-те, които трябва да намерят консенсус затова как да се преразпределят мигрантите между страните членки на ЕС.
предснароден1
През тези 6 месеца за подготовката и протичането на председателството на България на Съвета на ЕС отговаряха над 30 институции и над 1000 чиновници. Сигурността на събитията в София беше поверена на близо 2000 служители. В страната ни на официалните събития, на които България е била домакин през тези 6 месеца, са присъствали близо 30 хиляди делегати. Работни заседания в рамките на председателството на България на Съвета на Европа се провеждаха и в Брюксел.
ббсамчервен
Социологическо проучване на Алфа Рисърч, направено на финала на председателството ни, показа ,че 81% от българите оценяват положително европредседателството на страната ни. Така първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз приключи.
председателство закриване ндк
Тържественото закриване на председателството на България беше в Националния дворец на културата.
Бойко Борисов и Себастиан Курц
На 30 юни след неоспорим успех за тези шест месеца председателство – България предава щафетата на Австрия.

Share Follow

Leave A Reply