Постигнахме 45 споразумения с ЕП от 105, които наследихме. Още толкова затворихме в Съвета ,за да могат нашите австрийски колеги да започнат преговорите с вас още през юли. Българското европредседателство си постави четири основни приоритета и постигнахме успех и напредък по всички от тях. Безспорно най-големият ни успех бе постигането на темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Това каза премиерът Бойко Борисов, който представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент. „Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена“, допълни премиерът.3007_PM_EP (5)

Срещата на върха на 17 май помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името, това е исторически момент, с който трябва да се гордеем. Вие също много ни подкрепихте, обърна се Борисов към Европейския парламент. Със Споразумението за добросъседство между България и Македония отворихме темата за Западните Балкани и дадохме и личен пример. Ние сме прагматични, работихме много за свързаността на региона, подчерта Борисов. Коридорите 4, 8, 10, жп линиите, пристанищата, ще дадат много голям просперитет, свързаност и вдигане на БВП на целите Балкани, не само на Западните, каза още Борисов.3007_PM_EP (4)
По време на изказването си премиерът отбеляза като успешна срещата във Варна ЕС-Турция. Борисов отбеляза, че след добрия диалог между София и Анкара страната ни отчита нулев миграционен натиск. Освен това, успех отчитаме по един от ключовите приоритети за ЕС- миграционната политика. България е затворила 4 от 6 досиета в този сектор в рамките на председателството. „Нашите успехи са и ваши. По време на председателството търсехме и постигнахме консенсус по наглед неразрешими въпроси“, отбеляза българският премиер. Като приоритети, които завещаваме на австрийското председателство Борисов открои – диалогът по Брекзит, политиките срещу миграционния натиск от Африка, тероризмът.3007_PM_EP (15)

„България ще продължи да гледа напред и да работи за пълното си членство във всички политики на ЕС – Шенген и еврозоната“, заяви Борисов. Българският премиер отбеляза и че страната ни регистрира нисък външен дълг, значим банков резерв и нулев финансов дефицит. „Показали сме, че сме лоялен партньор и търпеливи по пътя за членство в еврозоната. От залата в Страсбург премиерът изказа благодарност на всички технически екипи, преводачи, които са помогнали за успешното представяне на европредседателството. Бойко Борисов носи отговорността за това успешно председателство. Благодаря на Лиляна, която е истински инженер, както и за високо качествената работа. Браво, отлично, много ви благодаря, заяви в Европейския парламент председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.3007_PM_EP (13)

Мотото на вашето председателство бе „Съединението прави силата”. Това резюмира и начина на подход към председателството, всяка секунда и минута работихте така, и за мен бе удоволствие да работя с Българското председателство. Построихте мостове, събрахте хора. И в отделните отрасли постигнахте успехи, подчерта Юнкер. Много е важна модернизацията на правилата в далекосъобщенията, това се отнася до дигитална и цифрова Европа. Работата в тези посоки бе отлична. Със стимула на Мария Габриел цифровизацията напредна. Много се гордея с това, че успяхте и особено в тези сложни обстоятелства и работихте добре и по командированите работници, постигнахте повече от други в сложни за вас обстоятелства, отбеляза Юнкер. Той добави, че темата за Западните Балкани е обсъдена и в София, и във Варна. Вие се погрижихте за това европейската политика да отрази и перспективата, свързана със Западните Балкани, тази тема да бъде по-добре разбрана. Благодаря за работата ви по външните граници. Бойко, отлично се справи, каза още Юнкер.3007_PM_EP (12) 3007_PM_EP (11) 3007_PM_EP (10) 0307_PM_Strasbourg (9) 0307_PM_Strasbourg (8) 3007_PM_EP (3) 0307_PM_Strasbourg (6) 0307_PM_Strasbourg (3)


Share Follow

Leave A Reply