Външната политика не може да бъде легитимация за бездействие по отношение на критично важни за българското общество теми. Европейската идея не може да се партизира и приватизира, коментира президентът Румен Радев, който участва в конференцията „Българското председателство на Съвета на ЕС – време за равносметка“ в София.

Румен Радев

Европейското председателство систематично беше употребявано за вътрешнополитически пиар, и то във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря. Европейското председателство стана алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми, а дори и неудовлетворението на гражданите се представяше като опити за провал на европредседателството. Това е недопустимо. Това, по думите му, е най-лесният начин българите да бъдат разколебани в европейската идея, заяви Радев, цитиран от БТА.

Румен Радев

Според него българското правителство се е хвърлило изцяло във външната политика и се е посветило на Западните Балкани, но е загърбило важни, „взривоопасни“ процеси вътре в страната, точно когато се иска лидерство и отговорност. Такова поведение може да доведе до парализа на институциите, коментира президентът Радев.

Румен Радев

Според Румен Радев, когато се разглеждат приоритети на страната ни по време на председателството, трябва да се абстрахираме от „фанфарите за Западните Балкани“.

„Трябва да търсим други отговори – доколко приоритетите бяха избрани и отстоявани, така че да решават критични за единството и солидарността на Европа проблеми? За нейното бъдеще. Доколко тези приоритети бяха значими в регионален и национален план?“, попита президентът.

Радев заяви, че приоритетът Западни Балкани безспорно е важен за страната ни, но с течение на времето е възможно да излезе от дневния ред на ЕС. Като друг важен приоритет държавният глава отчете темата за миграцията, която според него поставя на изпитания цели държава, застрашава единството на Съюза и откроява негови институционални слабости.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според него стремежът България да се афишира като лидера на Западните Балкани, както и открие пътя на Македония към ЕС и НАТО, е довело до сериозни компромиси от наша страна.

В същото време президентът Радев благодари на всички, които са участвали в организацията на председателството.

„Нашата администрация реши проблемите и беше на висотата на отговорностите. Получихме и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават. Състоянието на съюза в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки“, подчерта още държавният глава.

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply