Министърът на финансите Владислав Горанов ще представи пред членовете на комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент в Брюксел резултатите от Българското председателство на съвета на ЕС в областта на икономическите и финансови въпроси.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Очаква се страната ни днес да обяви официалното си искане за приемане във финансовия механизъм IRM 2, предшестващ еврозоната. В сряда агенция Ройтерс съобщи, че писмото с намеренията на България вече е изпратено, а днес на среща на 19-те финансови министри от еврозоната и с представители на Европейската централна банка ще се обсъдят следващите стъпки за страната ни.

еврозона

Ройтерс цитира говорител на лидера на Еврогрупата Марио Сентену, според когото в писмото от българските власти има и предварителни ангажименти по отношение на присъединяване към чакалнята за еврозоната и банковия съюз. Страната ни настоява да кандидатства едновременно за чакалнята и за банковия съюз. Становището на Брюксел обаче е, че България първо трябва да влезе в банковия съюз, а след това в еврозоната.


Share Follow

Leave A Reply