Работата през последните шест месеца и напредъкът по досиетата обобщава четвъртият и последен видеоклип за Българското председателство. Това съобщиха от Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. В него са събрани постиженията по четирите приоритета, които България си постави за периода начело на Съвета на Европейския съюз:

– Бъдещето на Европа и младите хора;
– Стабилна и сигурна Европа;
– Цифрова икономика и умения на бъдещето;
– Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани.

Борисов, председателство

В продължение на половин година страната ни беше основен посредник и двигател при взeмането на решенията от европейския дневен ред. През тези шест месеца българските министри и експерти водиха над 1900 заседания в София, Брюксел, Люксембург и Страсбург.  Само в София, с помощта на доброволците за председателството, бяха посрещнати над 34 000 делегати. Страната ни работи усилено по всички теми по пътя към единна, сигурна и дигитална Европа.

среща на върха

Като едно от най-големите постижения във видеото е представена Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе в столицата на 17 май. Тогава европейските лидери приеха Декларацията от София, към която се присъединиха партньорите от Западните Балкани. Срещата създаде солидна основа за подкрепа и свързаност в региона.


Share Follow

Leave A Reply