„Българското европредседателство е успешно“, заяви Георги Първанов, президент на България между 2002 – 2012 г. пред БНТ. Той добави, че всяко едно председателство е успешно, защото такава е рутината на ЕС, без да иска да омаловажава постиженията, сред които е поставянето на темата за Западните Балкани. „Очаквах да има шаблонни, стандартни документи, но видяхме европейска перспектива за някои от нашите съседки, което може да ни радва. Скопие гледа към Европа заради компромисите на София“, заяви Георги Първанов. Според него името „Северна Македония“ угажда на Гърция, защото снема претенциите на Македония към античната ѝ история, но претенциите към българската история продължават.

колаж: informo.bg

колаж: informo.bg

Той изтъкна още, че американската дипломация е новият лидер на Балканите. „Събитията показаха, че на Балканите има нов лидер. Това е американската дипломация. Вижте последните дни срещите на Ципрас с вицепрезидента на САЩ. Очевидно, че САЩ са в основата на всичко това, което се случи – дано да е за добро“, подчерта той. Георги Първанов заяви, че добавянето на географски локации към името на Македония остава неприемливо.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според Георги Първанов модернизацията на армията трябва да отива към средства, които могат да се използват за борбата с тероризма. Той добави, че все пак думата има военната експертиза, но изтъкна, че сегашният президент Румен Радев не следва да налага мнението си по въпроса в качеството си на държавен глава. „Това, че президентът Радев е бил военен, не му дава право да се изказва като държавен глава, налагайки своята експертиза“, допълни Първанов. Според него президентът Радев наистина е бил изолиран от Европредседателството, но това не му е давало основание да е твърде критичен към постиженията му.

Борисов Путин

„Т.нар. „голям шлем“ от енергийни проекти е бил най-доброто инвестиционно решение през всичките години на прехода“, заяви Георги Първанов. По думите му е позитивен факт, че първите държавници бяха на посещение в Москва, което е дало шанс да се деблокират проектите, за което е имало „намеци“. Той отрече обаче да става дума за грандиозни инвестиционни планове.

турски поток

„Нещо скромно може да се случи. От газопровода „Южен поток“ остава може би една тръба и то при добро желание не само на Русия, но и от Турция. Що се отнася до „Белене“, там схемата е много по-сложна, защото китайци се спрягат за потенциален инвеститор, стана дума и за французите. Сигурно трудно ще минем без руснаците, но това е работа на компетентните звена. Онези, които са отричали т.нар. „голям шлем“, сега са вече по-склонни да вярват в бъдещето на подобни проекти“, каза Първанов.


Share Follow

Leave A Reply