„Всички действия на държавата във връзка с чумата по животните са незаконни“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след извънредното заседание на Председателския съвет на парламента за чумата по животните. „Запознаха ни със ситуацията. Обсъждахме досегашните действия на управляващите, както и бъдещите. Нашата позиция – оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието“, каза тя.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите ѝ на това законово основание БСП смята, че всичко направено дотук е незаконно. Нинова заяви, че БСП са оспорили практическото изпълнение на предприетите мерки, и отбеляза, че не се прави достатъчна дезинфекция, а стопаните не се информират. „На чисто правно основание и на практически действия досегашните мерки на правителството са абсолютно неадекватни. Предложихме да си спазват законите на страната, да си свикат централната епизоотична комисия днес. Двамата министри да си подпишат заповед за мерки. Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения на тези хора“, каза Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Искаме оставката на министър Румен Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев“, заяви лидерът на БСП. По думите ѝ Румен Порожанов и премиерът Бойко Борисов носят лична отговорност за случилото се с чумата по животните. „Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към министерството на земеделието, с което четирима доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума“, каза Нинова. Тя подчерта, че БСП е предотвратила напрежение в Шарково. „Освен опасност от зараза, в момента имаме опасност от гражданско неподчинение, от ескалиране на напрежение и от сблъсъци. Предупредих и специално се обърнах към г-н Цветанов: „Дайте всички да успокоим това напрежение“, каза Нинова.

снимка: Булфото

снимка: Булфото

„На Председателския съвет ми обещаха, че докато се изясни дали има чума, ще предприемат мерки за карантина и дезинфекция в местата, за които има съмнения“, посочи още Нинова. Според нея всички политици трябва да застанат в подкрепа на стопаните и докато се изяснят обстоятелствата, трябва да се предприемат мерки за карантина и дезинфекция там, където има съмнение засега. „Пълен контрол, карантинни мерки. Да се затвори, ако има огнище, за да не се разпръсва в страната. Ако има такова“, каза Нинова. Тя посочи, че по време на съвета ѝ е обещано, още днес ще започнат с тези действия.


Share Follow

Leave A Reply