Председателството на Съвета на ЕС е по-скоро успешно според 46,2% от гражданите. Като напълно успешно го определят 24,3%. Това сочат данните на Центъра за анализи и маркетинг след края на европредседателството, които представи директорът на Центъра Юлий Павлов. Националното представително проучване е направено в периода 3 юли-12 юли и в него са участвали 1021 пълнолетни граждани. Председателството е оценено като по-скоро неуспешно от 14,4% от анкетираните, а като напълно неуспешно е определено от 6,5%.

председателство

Същевременно оценката за правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти към юли 2018 г. е 3,4 по шестобалната система.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Според изследването с най-висок рейтинг сред политиците остава президентът Румен Радев (61,3% доверие; 31,2% – недоверие). Той е следван от омбудсмана Мая Манолова, в която доверието е 58,2%, а недоверието е 30,9%. На трета позиция е кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Доверието в нея е 42,5%, а недоверието е 40,3%.

Бойко Борисов

Четвърти е премиерът Бойко Борисов, доверието в когото е 41,6%, а недоверието – 51,8%. На пета позиция е вицепрезидентът Илияна Йотова с доверие от 40,9% и недоверие – 48,1%.

Слави Трифонов

Слави Трифонов

Веднага след първата петица е поставен и шоуменът Слави Трифонов, за когото Павлов посочи, че е включен в рейтинга заради непрекъснатите информации, че ще се включи в политиката. В него имат доверие 38% от анкетираните, а недоверието към него е 48,8%.

Мустафа Карадайъ  снимка: БГНЕС

Мустафа Карадайъ
снимка: БГНЕС

В дъното на рейтинговата скала са поставени представителите на „Старата десница“ – Христо Иванов, Румен Христов, Божидар Лукарски и Атанас Атанасов. По думите на Юлий Павлов традиционно най-голямо недоверие събира лидерът на ДПС. Мустафа Карадайъ има недоверие от 75,2% (доверието в него е 12,3%). На втора позиция в отрицателната класация е лидерът на „Атака“ Волен Сидеров с недоверие от 72,9% (доверието в него е 15,6%). На трета позиция отново е представител на Обединените патриоти – вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който е с недоверие от 69%, при доверие 15,5%.

Народно събрание, парламент, пленарна зала, Обединени патриоти

Няма сериозни промени при политическите нагласи между юли и февруари, когато е било предходното изследване. Води ГЕРБ, следван от БСП и ДПС. Има лек спад от около два процента при ГЕРБ и БСП, но дестанцията между двете формации се запазва около 4%. ДПС качва сериозно резултата си от 5,1% на 8,2%, което се възприема като връщане на хората, които са били отклонени към партията на Лютви Местан.


Share Follow

Leave A Reply