Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че подкрепя налагането на санкции срещу страните, които купуват военно оборудване от Русия, предава AFP, цитирани от „Фокус“. „Русия трябва да усети последствията от своето агресивно, дестабилизиращо поведение и за нелегалното окупиране на Украйна“, заяви Матис.

„Налагаме нужната и заслужена цена за нейното зловредно поведение според Закона за противопоставяне на американските противници чрез санкции“, допълни той. Според въпросния закон субектите, влизащи в отношения с руските държавни, смесени и частни оръжейни сектори са заплашвани от икономически санкции.

Джеймс Матис, снимка: Washington Times

Джеймс Матис, снимка: Washington Times

„В момента САЩ работи с партньорите си, за да им помогне да открият и да избегнат дейност, която потенциално да доведе до санкции“, допълни Матис. „Законът позволява на страните да изградят по-близки отношения във сигурността със САЩ, докато продължават да се измъкват от нуждата да разчитат на руско военно оборудване“, уточни министърът. Според него в момента въпросът е дали САЩ искат да засилят „партньорите си в ключовите региони или да ги оставят без друг избор, освен да се насочат към Русия“.


Share Follow

Leave A Reply