Оградата по границата с Румъния в момента е на две места, трябва да започне изграждането и на трето. В три участъка по границата с Румъния изграждаме ограда, контролът върху движението на животни е засилен. Това каза пред журналисти земеделският министър Румен Порожанов в Силистра.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„На ниво агенции по безопасност г-н Дамян Илиев е в контакт с румънските власти, включително и с действията, които предприемат“, каза още той. По думите му предприетите действия в борбата с африканската чума са стандарти за ЕС.

malkite-na-divata-svinq

 „В момента си сверихме часовниците по предприетите действия – дезинфекция, докладва се колко храни са иззети, унищожени, от вчера стартира полагането на оградата. Оградата в момента е на две места, трябва да започне и на трето, за да можем да я затворим до 10 дни. По отношение на самите мерки за биосигурност на фермите в момента ще има среща, за да се направим този разговор с тях. Изключително важно е на седмична база да има рутинни срещи“, заяви Румен Порожанов.

снимка: Булфото

снимка: Булфото

Порожанов поясни, че е засилен контролът върху движението на животни. „За съжаление се залавят животни без документи, които се движат. Онзи ден бяха прасета, преди това овце. Българските стопани трябва да бъдат много отговорни“, заяви той.


Share Follow

Leave A Reply