„Правителството прие законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца, с който се регламентира нов вид месечна помощ за семействата на деца, които са останали без родители“, каза на брифинг в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. „С промените се предлага нова семейна помощ, която ще получават децата, които нямат право на наследствена пенсия за починал родител“, обясни той. „Немалко са децата на родители, които нямат необходимия осигурителен принос за пенсия“, изтъкна министърът.

снимка: flashnews.bg

снимка: flashnews.bg

„Тази месечна помощ ще се отпуска на база на доходен критерий, който ще бъде съобразен с доходния критерий за другите месечни помощи, който се определя ежегодно с бюджета. Сега е 450 лева месечно, който е в няколко пъти по-голям от гарантирания минимален доход“, поясни Бисер Петков. „Изплащането ѝ ще бъде при условие децата да посещават детски градини или училища. Ще се изплаща до 18 или 20 години, ако децата продължават да учат“, посочи министърът. „Днес правителството взе решение за отпускане на персонални пенсии на 92 деца от 1 август в новия размер на персоналната пенсия, която от 1 юли е 113 лева“, каза още той.

снимка: www.dailymail.co.uk

снимка: www.dailymail.co.uk

„По разчетите, които са направени, от социалната помощ, която предлагаме, потенциално могат да се възползват 5600 деца“, каза Бисер Петков. „Заявяването на новата семейна помощ ще бъде основание за прекратяване на персоналната пенсия на децата, ако получават такава“, обясни той. „Предвижда се и значително разширяване на кръга на децата, които ще имат право на тази семейна помощ“, заяви Петков. „Към момента 2700 деца получават персонални пенсии, въпрос на техен избор е дали да се възползват от новата помощ“, уточни министърът.

Бисер Петков

„Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат“, коментира той. „Предвидено е законът да влезе в сила от началото на следващата година“, обяви Бисер Петков. „С този законопроект се прави първата стъпка за извеждане на нехарактерни за осигурителната система плащания, които имат социален характер, към системата на социално подпомагане“, каза още социалният министър.


Share Follow

Leave A Reply