2018 г. ще стане най-горещата в цялата история. В много страни са поставени нови температурни рекорди. Горещото време и екстремно високите температури, които наблюдаваме в момента, са резултат от климатичните промени, предизвикани от парниковите газове, заяви заместник-генералният секретар на Световната метеорологична организация към ООН Елена Манаенкова.време температура горещо жега високи температури термометър жълт код

В глобален мащаб месец юни 2018 година е вторият най-горещ юни в историята изобщо. Горещото време продължава и до момента, като обхваща дори северните части на континента. На Полярния кръг температурата надхвърли 30 градуса по Целзий. Във Финландия това е най-горещият юли в историята на страната. Горещините бяха придружени от суша, в резултат на която ще бъде загубена между 30 и 50% от земеделската реколта.
Швеция е обхваната от най-големите горски пожари през последните години.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Горски пожари избухнаха също така в Испания, Португалия и Гърция, където на някои места температурата се повиши до 46,6 градуса. Ирландия, Германия и Франция пострадаха от сушата. Необичайно високи температури бяха регистрирани в северен Сибир, навсякъде в САЩ, в Централна Канада и Северна Африка, в Близки изток и Северен Китай. В същото време според експертите на ООН мерките от Парижкото споразумение за намаляване на средните температури с около 2 градуса няма да имат особен ефект. „Дори, ако страните предприемат стъпки необходими, за да се удържи повишаването на температурите на нива от 2 градуса и по-малко, съществува вероятност, че океаните и горите, които поглъщат въглероден диоксид, ще престанат да работят и ще съдействат по-нататъшното значително затопляне“, алармира Майкъл Спероу от организацията.


Share Follow

Leave A Reply