„Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен технически преглед“, каза главният прокурор Сотир Цацаров, след като взе участие в свиканата от премиера Бойко Борисов извънредна среща в Министерския съвет, на която институциите обсъдиха възможни мерки за повишаване на пътната безопасност. Повод за срещата стана тежката катастрофа с автобус край Своге, при която загинаха 16 души, а много други пострадаха тежко.

img-20180825-wa0007

На брифинг след срещата главният прокурор поясни, че експертите са изчислили скоростта на автобуса на базата тахографната шайба, а резултатите показват, че в момента на катастрофата превозното средство се е движило с 53 км/ч. при ограничение от 40 км/ч. Водачът на автобуса, който е и собственик на фирмата превозвач, има шофьорска книжка от 1977 година и дълъг стаж зад волана. За това време обаче той има съставени няколко акта и фиша за различни нарушения, сред които превишена скорост, неносене на колан и неносене на свидетелството за управление.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Автобусът е трябвало да мине технически преглед до 5 август“, стана ясно от доклад на министъра на транспорта Ивайло Московски. Проверката е установила също, че фирмата превозвач не е уведомила автомобилната администрация за извършвания курс. Шофьорът няма санкции, свързани с употреба на алкохол. При проверка след инцидента е установено, че той не е употребил нито алкохол, нито наркотици.

img-20180825-wa0001

Фирмата превозвач е била проверена още през април тази година, като не са констатирани проблеми. Действията на фирмата превозвач са една от трите нишки, които прокуратурата ще разследва. Главният прокурор посочи също, че ще се разследват и действията на шофьора Григор Григоров. Очаква се до края на деня разследващите органи да решат дали и какво обвинение да повдигнат на шофьора. „Третата нишка на разследване ще бъде състоянието на пътната настилка“, уточни главният прокурор.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Пътят, на който стана трагичната катастрофа край Своге, е бил ремонтиран през 2016 г. от фирма „Трейс“, докладва регионалният министър Николай Нанков. Впоследствие обаче било установено, че ремонтът е некачествен и започнала дълга кореспонденция за корекция на извършените дейности на пътя между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура“ и фирмата изпълнител.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Установихме, че в участъка са правени доста предписания, 4 или 5. Уточняваме точно какви“, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев. „Част от тях са вземани предвид, друга част не са“, посочи той. „Докладвах за контрола на МВР и върху този участък, и по-широко върху проблема за пътните произшествия“, коментира Радев.


Share Follow

Leave A Reply