В Плевен ще бъде показана изложбата „Епопея за незабравимите български опълченци“, съобщиха от Регионалния военноисторически музей (РВИМ) в града. Откриването е на 10 септември от 17.00 часа в галерия „Илия Бешков“ по повод 141 години от Третия щурм за Освобождението на Плевен. Инициативата е на местната община, галерията и РВИМ. Автор на колекцията е Тошо Пейков – доктор по социология, пътешественик, фотограф. Повече от година той е събирал архиви за събитията, свързани с Руско-турската война 1877-1878 г.

991-ratio-izlojba-opalchenci

Експозицията представя 60 архивни фотографии с техника на ръчно оцветяване, както и авторски снимки на д-р Пейков. Общо в 140 фотографии са представени 140 мига от живота на Българското опълчение. Материалите са от музеите в страната. РВИМ-Плевен се представя със снимки от колекциите си – участието на руски лекари и медицински сестри във войната, сред които е Анна Павловна Прибылева-Корба – милосърдна сестра, за която се знае, че е участвала на бойното поле при Плевен. РВИМ е предоставил и снимките „Опълченци от Плевенския край“, „Полковник Яков Петкович – български военен лекар“, „Юлия Петровна Вревская“.

снимка: plevenzapleven.bg

снимка: plevenzapleven.bg

Изложбата представя митрополит Антим – Екзарх Български, и видни интелектуалци от цял свят, застъпили се за българската кауза. Проследено е създаването на българското опълчение, бойният му път, социалният състав на българските доброволци, както и командирът на Опълчението – руският генерал Николай Столетов. Изложбата може да бъде посетена до 30 септември.


Share Follow

Leave A Reply