Православната църква почита днес светите великомъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Момичетата не се отрекли от християнската вяра въпреки мъченията, на които били подложени, загубили живота си. От мъка починала и майка им София. Заради непреклонната си вяра обаче четирите били обявени за светици.

снимка: rusplt.ru

снимка: rusplt.ru

Денят е празник на столицата на България от 1992 г. От Столичната община са подготвили богата и разнообразна програма за тържественото честване. От 11.30 ч. пред църквата Света София ще се проведе водосвет и издигане на знамето на София. Столичната библиотека по традиция се включва в тържествата с много събития. Безплатен вход ще има за Деня на София в общинските музеи, галерии, зоопарка и парк „Врана“.

Църквата Св. София

Църквата Св. София

Софийската филхармония ще почете деня със специален концерт. Постоянната експозиция на Музея за история на София ще бъде открита официално в реновираната сграда на бившата Централна минерална баня. Вратите му ще са отворени от 10 до 22 ч. От 21 ч. почти до полунощ пред него ще тече специална празнична програма, включваща огнен спектакъл и пиротехническо шоу.


Share Follow

Leave A Reply