„Борисов и ГЕРБ поставиха България на колене пред 5 големи търговски вериги“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с граждани във Велико Търново. Тя обясни, че правителството дава открит урок за антиикономическа, антиевропейска политика и липса на държавност. Тя даде за пример как земеделският министър Румен Порожанов е отишъл при търговските вериги да ги помоли да не покачват цената на хляба.

Борисов Министерски съвет

Лидерът на левицата подчерта, че в ръцете на управляващите са всички механизми за влияние на шоковото поскъпване на цените на хляба – намаляване на ДДС, сезиране на Комисията за защита на конкуренцията. По думите ѝ комисията трябва да попита веригите защо натискат българските производители да продават продукцията си под себестойност. Тя допълни, че хлебопроизводители са обяснили, че ако един хляб струва 1 лев, 35 ст. се плащат на производителя, 45 ст. са за търговската верига и 20 ст. отиват като ДДС в бюджета.

хляб

Нинова подчерта, че БСП е повдигала многократно темата с двойните стандарти при храните, предлагала е закон за търговските вериги, както и мерки за подпомагане на българското производство. „Малкият и средният бизнес е пропищял от извиването на ръце от страна на търговските вериги – да продава под себестойност, да плащат услуги, които не им се предоставят. Докъде докара Борисов България? Вместо да изправят държавата срещу този проблем и да се справят с него, те отиват да се молят на колене“, заяви Корнелия Нинова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Председателят на БСП цитира  думите на Борисов: „Олигарсите, ако не искат да им взимаме ролсройсите, да спазват законите“. Тя припомни първия мандат на Борисов, когато са обикаляли с хеликоптери и са снимали палатите на митничари, на олигарси и са обещавали да им ги приберат като незаконно придобити. „Палатите още са си там и онези хора си живеят в тях. Така и сега –  докато с едната ръка прибира ролсройсите, с другата ръка на същите хора им наливат милиони от нашите пари“,  каза още тя.

Вълчо Арабаджиев

Лидерът на БСП попита кое правителство е наляло пари в хотелите на Арабаджиев, на който сега му прибират ролсройсите, за да спят там всички европейски делегации и е наляло на Миньо Стайков стотици хиляди по време, пак на Европредседателството, за да снабдява с ракия за гостите от Европа. „С кои очи сега ще погледнат тези европейски лидери и ще им кажат, че са спали, яли и пили от такива хора, които сега ги прибират за престъпления“, попита Корнелия Нинова.


Share Follow

Leave A Reply