Народното събрание одобри новите министри на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие. След гласуването в пленарната зала Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова положиха клетва, а оттам ще се отправят към министерствата, за да поемат официално постовете си от своите предшественици – Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Народните представители избраха Росен Желязков за министър на транспорта със 125 гласа „за” и 88 „против”. Петя Аврамова бе избрана за регионален министър със 125 гласа „за” и 90 „против”. За досегашния главен секретар на МВР Младен Маринов гласуваха 126 депутати, а 90 „против”.

Валентин Радев

Валентин Радев

„Ще се върна в Народното събрание, ще бъда отново член на Комисията за отбрана и вътрешна сигурност“, каза бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти в Народното събрание. Бившият вътрешен министър обясни, че специално предаване на длъжността ще бъде направено в сградата на МВР.

Младен Маринов, снимка: БГНЕС

Младен Маринов, снимка: БГНЕС

„Преди всичко ще спазвам приемствеността, защото системата трябва да продължи това, което се прави“, каза новоизбраният министър на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание след встъпването си в длъжност. „Смятам, че ориентирайки се и към човешкия ресурс, и към технологичното обновяване, ще постигнем добри резултати“, каза Маринов и посочи, че му предстои среща със синдикатите. На въпрос кой ще бъде новият главен секретар на МВР, Маринов отговори, че това не стои на дневен ред.

„Съзнавам отговорността, която поемам с този пост, ще държа на приемствеността и ще продължа всички добри политики на предходните министри“, заяви новоизбраният регионален министър Петя Аврамова.„Имам три приоритета: ефективност, качество и контрол. За мен ще е ценно да получа подкрепата на Нанков. Ще бъде ценно да получа възможност да ползваме неговите знания и опит, ще разчитам на професионализма, опита на всички служители на регионалното министерство“, коментира тя.

Петя Аврамова, снимка: БГНЕС

Петя Аврамова, снимка: БГНЕС

Отговорен човек съм, ще се опирам на опита на знанията на всички в сферата, ще работя съвместно с общините, ще работя съвместно и с бранша и съсловните организации. Вярвам, че ще успеем да свършим работата, която ни предстои и тя е за облагородяване на нашата държава, за добри пътища, за добра градска реда“, подчерта Аврамова. „Всеки носи политическа отговорност, приемам акта, който направиха колегите и министър Нанков, като морален акт на съпричастност към това, което се случи“, добави още Аврамова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Щастлив и удовлетворен съм, оставяме подредена къща на добър стопанин. Убеден съм, че Петя Аврамова ще се справи повече от добре“, заяви бившият регионален министър Николай Нанков в кулоарите на Народното събрание.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Секторът в момента е в устойчиво състояние, на Росен Желязков му предстои да продължи с модернизацията на железниците“, каза бившият министър на транспорта Ивайло Московски. „Секторът е тежък. Моето мнение е, че за ръководител на този сектор се изискват и доста лични качества. Вярвам и с очите си съм видял и съм бил свидетел на начина, по който той работи, и съм убеден, че притежава всички необходими качества, за да се справи с всички предизвикателства“, каза още Московски и посочи, че има конкретни теми, които изискват персонална намеса.

бдж, влак

„Една част от проектите по ОП „Транспорт“ по обективни причини заради обжалвания закъсняха няколко месеца – там е необходимо персонално да се влезе в детайли и да се компенсира малката забава. Разговаряли сме с моя екип, че основна задача е да се стабилизират финансово железниците, които бяха на практика във фалит, и към днешна дата това е факт. Дълговете са трансформирани от дългове към банките в много малка степен към бюджета с нотифицирана държавна помощ“, каза още Московски и обясни, че оттук нататък Росен Желязков и екипа му трябва да продължат с модернизирането на железниците. На въпрос дали ще се върне като депутат в Народното събрание, Московски отговори, че предстои да си помисли по този въпрос.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Запознат съм с всички процеси, които са на дневен ред в министерството, предстои да приоритизираме следващите стъпки“, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. „Не е сега моментът, в който трябва да се прави оценка или самооценка. Все пак контекстът за тази рокада не е от най-благоприятните, които са възможни в политическия цикъл. Искам да благодаря на Ивайло Московски, с когото сме работили дълги години в различни качества, но винаги конструктивно – особено в сферата на електронното управление, на информационните технологии и съобщенията“, каза още Желязков.

6548279

Той посочи, че вече е запознат с всички процеси, които са на дневен ред. „Първото нещо, разбира се, е да се видим заедно с моя предшественик и неговия екип, да се създадат условия за нормална приемственост, да се внесе необходимото успокоение в работата и непрекъсваемостта на процесите и да се приоритизират следващите стъпки. Това, което ще бъде направено в конкретика, ще бъде артикулриано в парламента и пред медиите в близките дни“, коментира новият министър.


Share Follow

Leave A Reply