„Вотът на недоверие не ни притеснява в никакъв случай“, заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод готвения от БСП вот на недоверие срещу кабинета на тема „Здравеопазване“. „Всички сме наясно, че трябва да има реформа в здравеопазването. Когато министър Ананиев заедно с неговия екип започнаха да водят дебати по темата с всички заинтересовани, ние казваме, че тази реформа е обричане на геноцид. Аз искам да ги успокоя, че реформата не е внесена в Министерския съвет“, коментира Цветанов.

Кирил Ананиев

Кирил Ананиев

„Има предложения и обсъждания, които в момента вървят с Лекарския съюз, с болниците, с пациентските организации. Това е силната страна на днешното Министерство на здравеопазването – че не обсъждаме законопроект, който е внесен в Министерския съвет, а вариантите и ще бъде взето предвид абсолютно всичко, което би могло да оптимизира модела и окончателното предложение, което ще се внесе в Министерския съвет. Тогава също ще имаме възможност за обсъждане както в Министерския съвет при съгласувателните процедури, така също и в българския парламент, когато имаме възможност да водим дебата и сред политическите партии“, заяви още Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Ще се постараем чрез диалог с всички парламентарни групи да не допускаме липсата на кворум отново“, каза още Цветан Цветанов. „Много са интерпретациите в публичното пространство за кворума и начина, по който той трябва да бъде осигуряван. Да, това е ангажимент на управляващото мнозинство. Но нека да се върнем малко по-назад, когато имаше много коментари и предложения, че трябва да се направи правителство на малцинството. Сами разбирате, че решението, което сме взели за коалиционно управление с „Обединени патриоти“, е било правилно, защото макар и с минимално превъзходство за осигуряване на парламентарния кворум, ние всъщност се стремим да имаме диалог с всички парламентарно представени формации в българския парламент“, коментира Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Разговорите, които се водят и с опозицията в тази посока, могат да бъдат част от стабилността, която е нужна на държавата“, допълни той. „Най-лесно е да провокираш политическа криза. Най-трудно е да даваш алтернатива и да формираш правилните решения при възникването на сложни ситуации. Това, което се случи миналата седмица, ще се постараем в диалог с всички парламентарни групи да не го допускаме, защото пред България има много важни неща, които трябва да бъдат гласувани като законопроекти и много предизвикателства“, каза още той.

„Приемам призива на президента за единение като послание към БСП, защото там процесите на разединение и разпад са много сериозни“, заяви Цветанов по повод отправения от президента Румен Радев призив към обществото за единство. „Имах възможност да се запозная с това, което е казал президентът. Последната част от неговото изказване действително изглежда миролюбиво. Изглежда конструктивно, но когато правиш подобно предложение, първо трябва да се извиниш за всичко онова, което си причинил през последната 1 година и половина“, коментира Цветанов.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите му при всяка своя поява държавният глава цели противопоставяне – чисто институционално към българския парламент, чисто институционално към Министерския съвет и персонално към премиера Борисов. „Няма как да си всявал разделение и противопоставяне между институциите и сега да кажеш, че искаш единение. Това би могло да създаде повече спокойствие и неговия призив го възприемам към политическата сила, която го излъчи, защото виждаме, че там процесите на разединение и разпад са много сериозни. Може би затова призивът е да има единение в БСП, защото той знае, че това е основната му опора както при неговото номиниране, така и за координираните действия за дестабилизиране на страната и вкарването на атниевропейското и антиатлантическото говорене“, посочи още Цветанов.

 


Share Follow

Leave A Reply